2024. április 28. - Valéria

Kern András hétfőn ünneppel

Január 28-án lesz hatvan éves a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Kern András, az egyik legnépszerűbb magyar színész.
2008. január 26. szombat 10:37 - Hírextra
Filmrendezőnek készült, gimnazistaként osztálytársával, a későbbi filmoperatőr Edelényi Jánossal együtt készített Mi lesz című rövid játékfilmükkel megnyerték a XIII. országos amatőrfilm fesztivált. Ekkor már országszerte ismert volt, mert egy másik osztálytársával együtt elsők lettek a Magyar Televízió Ki mit tud vetélkedőjén színészutánzásokkal. A sikersorozat folytatódott: a Vígszínház igazgatója, Várkonyi Zoltán - aki zsűritagként már ismerte - meghívta a kamasz szerepére Arthur Miller Közjáték Vichyben című drámájában. Harmadikos gimnazistaként olyan partnerekkel lehetett egy színpadon, mint Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Benkő Gyula. Ő ugyan továbbra is rendező szeretett volna lenni, de 1966-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán nem indítottak ilyen osztályt, ezért színész szakra jelentkezett. 1970-es végzése után a Vígszínházhoz szerződött, s azóta is a Szent István-körúti társulat tagja.

Kern András a magyar színjátszás egyik legnépszerűbb, legtöbbet foglalkoztatott művésze, akinek sajátos karaktere, fanyar humora, bensőséges játékstílusa tudatos szerepfelépítéssel párosul. Alakította Raszkolnyikovot, Svejket, III. Richárdot, Willy Lomant Az ügynök halálában, Rank doktort a Nórában, Peacockot a Koldusoperában, Yossariant A 22-es csapdájában. Színházán kívül vendégként fellép a József Attila Színházban is (A miniszter félrelép, Balfácánt vacsorára).

Számos filmben és tévéjátékban szerepelt, mutatóba néhány: Régi idők focija, A pogány Madonna, Ripacsok, Az elvarázsolt dollár, A miniszter félrelép, Meseautó, Csocsó, Egy szoknya, egy nadrág és a legújabb, a Casting minden, a Sztracsatellában nem csak a főszerepet játszotta, de ő volt a rendező is.

Rendszeres vendége a Rádiókabarénak, itt hangzottak el frenetikus sikerű, azóta is emlékezetes paródiaszámai: Halló, itt vagyok!, Halló, Belváros!, Taxi, Evőolimpia. Az Annie Hall szinkronsikere óta ő Woody Allen állandó magyar hangja, a Vígszínházban több mint húsz éve megy főszereplésével Woody Allen vígjátéka, a Játszd újra, Sam. Szívesen adja a hangját az amerikai színésznek, annak azonban nem örül, hogy a "magyar Woody Allenként" kezdték emlegetni, mert jobban szeret Kern András lenni.

1985 óta több énekel is és több lemeze jelent meg, 2002-ben adták ki Elfogtunk egy levelet című kötetét, amely a Heti Hetes című tévéműsorban elhangzott írásainak gyűjteménye.

Pályája töretlen volt, szerepálmai nincsenek, hiszen sorra kapta és kapja a jobbnál jobb feladatokat. A sikerhez szerinte elsősorban kitartós és szívós munka kell, a tehetség és a szerencse másodlagos. Művészi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el: Jászai-díj (1978), érdemes művész (1989), Karinthy gyűrű (1995), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (1996), Déri János-díj (2004), Kossuth-díj (2007).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását