2024. május 2. - Zsigmond

Millióan a génmódosított élelmiszerek ellen

Egymillió aláírást adott át ma a Greenpeace az Európai Unió egészségügyi biztosnak, követelve a génmódosított takarmánnyal etetett állatokból készült hús- és tejtermékek jelölésének kötelezõvé tételét - jelenti a HavariaPress.
2007. február 5. hétfő 15:10 - Hírextra
A Greenpeace összesen 21 uniós országban gyûjtötte össze az egymillió aláírást, helyi fogyasztó- és környezetvédõ szervezetek segítségével. Hazánkban huszonötezer ember csatlakozott a kezdeményezéshez, követelve azt a jogot, hogy a fogyasztók tisztában lehessenek azzal: génmódosított szervezet felhasználásával készítették-e az élelmiszereiket.
A jelenleg érvényben levõ uniós termékjelölési szabályozás szerint nem kell feltüntetni a génmódosítás tényét a tej-, tojás-, húsfélék címkéin, ha az állatokat génmódosított takarmánnyal etették. A Greenpeace és támogatói szeriont ez a jogi hiányosság az oka annak, hogy a fogyasztói elutasítás ellenére is növekszik az EU-ba áramló génmódosított szója és kukorica mennyisége, sõt emiatt nõ a génkezelt növények termesztési területe is. Az Unióba behozott GM-szója és kukorica termékek 90%-át takarmányban használják fel. Egy tipikus európai állat eledelének 30%-át génmódosított táp teszi ki: eszerint 20 millió tonna génmódosított termék kerül be az élelmiszerláncba, anélkül, hogy tudnánk róla.
A kezdeményezõk szerint a címkéken való jelölés a fogyasztók választási szabadságának az alapja. A Greenpeace arra kérte Kyprianou egészségügyi biztost, hogy adja meg az állampolgároknak a jogot annak eldöntésére, hogy akarnak-e génkezelt táppal etetett állatokból készült terméket fogyasztani. Emlékeztetnek arra is, hogy az európaiak csaknem 70%-a elutasítja a GM-élelmiszereket, ám a címkézés nélkül nincs joguk a választáshoz. Magyarországon a fogyasztók döntõ többsége szintén elutasítja a génmódosított élelmiszereket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását