2024. május 9. - Gergely

Az éghajlatváltozás rajtad múlik!

Öt ország - Csehország, Románia, Bulgária, Lengyelország és Magyarország - vesz részt az Európai Unió Az éghajlatváltozás rajtad múlik elnevezésű kampányában, amely június 7-én indul a Szigeti Sportvarázs rendezvénysorozat keretében.
2008. június 3. kedd 07:21 - Hírextra
Azért éppen ezek az országok, mert az Eurobarometer felmérése szerint ezekben a legalacsonyabb az odafigyelés mértéke a környezet védelmére. A budapesti rendezvényen a Margitszigetre kilátogatók meteorológiai kísérleteket láthatnak és fogadalmat tehetnek az éghajlat védelmére. A fogadalomért ajándék is jár - ígérik a szervezők.

Bizonyára sokakat érdekel, hogyan keletkezik a zivatar,a villámlás, miképpen működik az üvegházhatás. Napos idő esetén bemutatják a napelemek működési elvét is. A Víztoronynál szombat reggel 9-től várják az érdeklődőket.

A 2008-as kampány célja - tudta meg az MTI munkatársa -, hogy az érintett országokban felkeltse az emberek érdeklődését a klímavédelem iránt és apró változtatásokra sarkallja őket. Elsősorban a fiataloknak szól a Be a Changer verseny. Öt -Tekerd le, Kapcsold ki, Hasznosítsd újra, Sétálj, valamint Freestyle elnevezésű - kategóriában lehet fogadalmat tenni. Az is cél, hogy maguk köré gyűjtsenek minél több támogatót.

A nyeremény egy utazás egy környezetvédelmi táborba, ahol a győztesek részt vehetnek egy éghajlatvédelmi projektben. A verseny június elsején kezdődik, weboldala: www.changer2008.eu.
Az Eurobarometer felmérése alapján az Európai Unió polgárainak döntő többségét foglalkoztatja az éghajlatváltozás, mindemellett "kitűnik, hogy az újonnan csatlakozott országokban sokkal alacsonyabb az érdeklődés".

Ugyanakkor éppen ezekben az országokban átlagon felüli az igény arra, hogy az állam segítsen az energiafogyasztás csökkentésében: a magyarok 76 százaléka igényel támogatást energiatakarékos megoldásokra például az otthonaikban, a lengyeleknek pedig 38 százaléka várja el a kormányától, hogy tájékoztassa őt arról, hogyan csökkentheti energiafogyasztását - állapítja meg a felmérés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását