2024. április 25. - Márk

Pénzbüntetést kap Orbán Viktor

Immár másodszor szavazta le az Országgyűlés a Fidesz javaslatát a Tibetről szóló indítvány napirendre vételéről hétfőn az Országgyűlésben; a frakció az igazolatlanul hiányzó képviselőket - így Orbán Viktor pártelnököt is - ötvenezer forint pénzbüntetéssel
2008. június 3. kedd 07:19 - Hírextra
Az Országgyűlés 176 igen szavazattal 178 ellenében utasította el a Tibetről szóló, négypárti országgyűlési határozati javaslat Fidesz által szorgalmazott napirendre vételét. Répássy Róbert elmondta: a képviselőcsoportból kilenc politikus igazolatlanul hiányzott a szavazáskor, így ismételten nem sikerült a javaslatot napirendre tűzni.

Répássy Róbert megerősítette: a mostani szavazásról hiányzott Orbán Viktor is. A Fidesz honlapján szereplő cikk szerint Orbán Viktor elismerte, hogy miatta hiányzott a szavazásról Matolcsy György, így a volt gazdasági miniszter büntetését átvállalta a pártelnök.

Az Országgyűlés honlapján található adatok szerint a Fidesz-frakcióból nem volt jelen a szavazáson Áder János, Lezsák Sándor, Matolcsy György és Orbán Viktor jelen volt a szavazásnál, de nem voksolt Ángyán József, Gulyás Dénes, László Tamás, Meggyes Tamás és Rácz István. Igazoltan volt távol Bányai Gábor, Braun Márton és Schmidt Ferenc.

Répássy Róbert emlékeztetett arra, hogy a kisebbségi kormányzás eddigi heteiben már több alkalommal is tudta érvényesíteni a Fidesz frakció akaratát az Országgyűlésben, amihez szükség van a frakciófegyelemre, arra, hogy lehetőség szerint mindenki szavazzon.

A frakcióigazgató a büntetések kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen ügyben érintett politikus nem egész nap marad távol parlamenti munkájától. A hiányzás jellemző oka az, hogy lekésnek az első szavazásokról.

Erre jó példa az, ami ma történt - jegyezte meg. "Olyan (képviselő) nincs, aki a frakciófegyelemre fittyet hányva egy egész parlamenti napra eltávozik. Olyanok vannak, akik a parlamenti ülés előtt, vagy a parlamenti ülés szünetében valamilyen más ügyes-bajos dolgukat intézik, és lemaradnak a szavazásról, fizikailag nem érnek oda a szavazásra" - fogalmazott.

Répássy Róbert elmondta: ötvenezer forintig büntetheti a képviselőcsoport azokat, akik nem vesznek részt a szavazásokon, amelyen a részvételt május 1-je óta - a kisebbségi kormányzás miatt - szigorúan veszik. A frakcióigazgató hozzátette, hogy az első héten figyelmeztetésképpen húszezer forint volt a büntetés összege.

A pénzbüntetést eddig közel egytucat igazolatlanul hiányzó politikusra rótták ki, és a befolyó összeget a képviselőcsoport mindig valamilyen karitatív célra fordítja. A május eleje óta befizetett pénzt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapítványa kapja - közölte a frakcióigazgató.
A Ház egy hete 180 igen, 180 nem és egy tartózkodás mellett utasította el a Fidesz kezdeményezését a Tibetről szóló határozati javaslat újbóli napirendre vételére. A szavazáson a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ képviselői szavaztak igennel, a szocialisták és Gyenesei István (független) nemmel. Tóth András független képviselő tartózkodott.

Egy hete a voksolástól 11 MSZP-s, 8 fideszes, 2 KDNP-s, illetve 1-1 MDF-es, SZDSZ-es és független képviselő maradt távol. A sok vitát kiváltó javaslatot két hete az MSZP ellenében vette napirendre a többi parlamenti párt. Az indítvány általános vitáját már lefolytatta a Ház, a részletes vitára egyelőre nem kerülhetett sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását