2024. április 25. - Márk

Kevés a női résztvevő

Noha tizenöt éve a nők részvételét a klinikai gyógyszervizsgálatokban már nem korlátozzák és bizonyos betegségekben, például daganatos kórképekben vagy a depresszióban, a kutatáshoz a hölgyek együttműködése elengedhetetlen, mégis kevés nő jelentkezik ilye
2008. július 6. vasárnap 12:37 - Hírextra

A múlt század ötvenes éveiben igen népszerű lett egy rendkívül hatásos nyugtató és altatószer, a Contergan. A Nyugat-Németországban recept nélkül kapható készítményből naponta 700 ezer tablettát vásároltak az aludni vágyók. Esztendőkbe tellett, míg kiderült, hogy az altatót terhességük korai szakában szedő fiatal nők gyermeke furcsa fejlődési rendellenességekkel jöhet a világra: ezek a végtag nélkül született gyerekek voltak a "Contergan-bébik".

Ezután új gyógyszereket vizsgálati célból fiatal nőknek semmiféle tudományos programban nem adhattak, legfeljebb a változó kor után, vagy akkor, ha terhesség már semmiképp nem jöhetett létre.
A megbízható fogamzásgátlás elterjedése után, 1993-ban lehetővé vált ilyen óvatossági rendszabályok ellenőrzött betartása mellett a nők részvétele is az új gyógyszerek kipróbálásában. Erre nagy szükség is van, mert csak így juthatunk olyan betegségek hatásos kezeléséhez, amelyeket egyelőre nem tudunk megfelelően gyógyítani.

Most 2000 amerikai felnőttnek küldtek ki kérdőívet, amiből kiderült, hogy a megkérdezett nőknek csak kilenc százaléka vett részt orvostudományi vizsgálatban és 93 százalékuk azt mondta, hogy kezelőorvosa ezt a lehetőséget soha nem is említette. Pedig az ilyen kutatásban a férfiak és a nők részvétele egyaránt fontos.

A kifejezetten női betegségek kezelésére kidolgozott gyógyszerek vizsgálatán kívül ismeretes, hogy a női és a férfi szervezet között nemcsak hormonális különbségek vannak. A kutatók említik például az antidepresszánsok hatását, ami másképp érvényesül a hölgyekben és az urakban.

Az amerikai adatok szerint az egészséges önkéntesek a gyógyszervizsgálatokba gyakran olyan nehezen vonhatók be, hogy akár három évbe telik, amíg a szükséges létszám összegyűjthető. Kiszámolták, hogy több segítőkész önkéntessel egy-egy új, hatásos gyógyszer egy év múlva eljuthatna azokhoz a betegekhez, akiknek szüksége volna erre a segítségre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását