2024. április 19. - Emma

A boldogságot kutatják az ARC-on

A XX-XXI. század mintha egyre barátságtalanabbul viseltetne velünk - emberekkel szemben. Hogy mi sem lennénk túl barátságosak környezetünkkel, sőt olykor egymással sem? "Hol a boldogság mostanában?" - teszik fel a költőtől kölcsönvett kérdést az ARC pályá
2008. június 3. kedd 15:39 - Hírextra
Mert hiszik, hogy a boldogság iránti olthatatlan vágy, éljünk bármilyen korban és térben, legyünk fiatalok vagy idősebbek, nők vagy férfiak, ott leledzik valamennyiünkben.

Hogy hol találhatnánk boldogságra a hétköznapokban? Amikor a média a lehető legtöbb csatornán hirdeti, hogy a megoldás pofonegyszerű: elegendő, ha néhány tucat friss áruféleséggel rakjuk meg kosarunkat. Legyen az egy trendi papucs, egy új arcot kölcsönző make-up felszerelés, vadiúj, extrákat kínáló verda, vagy éppen a csábos mosoly nélkülözhetetlen eleme, a fogselyem. Nem lenne más dolgunk, mint választani az elérhető és számunkra megfizethető boldogságfaktorokból, majd élvezni az életet? "Don't worry, be happy!" Tényleg ilyen egyszerű lenne? Vajon azok számára, akik naponta akár ötven kilométert gyalogolnak friss vízért, akik a saját bőrükön tapasztalják, mit tesz környezetükkel az újkori fejlődés - mit jelenthet a boldogság? Hogyan látnak ők bennünket, boldogságvásárló európaiakat? S mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik elvileg egyenlőek a férfiakkal, csak éppen mégsem elérhető számukra az, ami a férfiaknak magától értetődően jár? Elmondhatod-e szabadon véleményedet, léteznek-e olyan fórumok, leszámítva a lépcsőházat, a piacot és a postát, ahol igazán figyelnek szavadra?

Mit tehetünk azért, hogy a boldogság osztályrészéül jusson utódainknak? Megállíthatjuk az elsivatagosodást, az állatvilág pusztulását? -intézik kérdéseiket a kiírók mindazokhoz, akik az ARC-on, élve a véleménynyilvánítás szabadságával megkötések és korlátozások nélkül szeretnének nyomot hagyni.

Legyen terved!

A fenti kérdések az idei ARC pályázat ajánlott témaköreit is érintik. A Kell, hogy legyen terv! felhívás az éghajlati körülmények feltartóztathatatlan változásával kapcsolatos. Hogyan lehet a Föld megmaradt erőforrásival ésszerűbben gazdálkodni? Illetve, hogyan alkalmazkodunk majd felismerhetetlenségig megváltozott környezetünkhöz, ha sorsunk beteljesedik?

Jelenünk boldogság-képét tovább relativizálják a DemNet és a Globalance csoport közösen megfogalmazott témakörei: rugaszkodjunk el a magyar valóságtól, utazzunk gondolatban a földnek arra a felére, ahol az életet adó vízért mindennapos küzdelmet kell folytatni (A látszat csal témakör), vagy tegyünk képzeletbeli sétát egy olyan jövőben, ahol a Föld klímáját stabilizáló erdők, köszönhetően a mértéktelen irtásoknak már nem lesznek (Ha... Témakör). Vagy képzeld magad annak az embertársadnak a bőrébe, aki éhínségben, állandó fenyegetettségben éli le életét a Föl egy távoli pontján (Hogyan látnak minket? témakör). Onnan nézve milyennek látod az itteni életet?

A Nőkszava Közérdekű Konzultáció Közügyekről elnevezésű témakör azokat gondolkodtathatja el, akik nap mint nap tapasztalják, hogy a férfiak és nők közötti egyenlőség még mindig inkább a férfiak javára dől el. Hogyan lehetne ez másként? - kérdik a kiíró témagazda, a Partners Hungary Alapítvány. Szintén a Partners Hungary Alapítvány a témagazdája a Ne csak a lépcsőházban mondd meg a frankót témakörnek, amely a részvételi demokrácia kultúrájának kialakítására invitál. Hogyan lehetne átszokni a társadalmi passzivitással járó panaszkultúráról a cselekvő, felelős gondolkodást tükröző, politikai döntéshozókat valójában befolyásolni tudó részvételi demokráciára Magyarországon?

A tavaly megkezdett hagyományt folytatva, ARC+ gyűjtőnéven idén is integrálódnak külön díjazás alá eső vendég-pályázatok az ARC pályázati kiírásába. Így annak is akad feladat, aki szívesebben evez könnyedebb vizekre.

A Friss és ropogós képregény felhívás a képregény készítőket szólítja meg. Napi híreket feldolgozó, 3-4 kockás képregényeket vár a kiíró Blikk.
A Nokia az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az ARC pályázat mellé áll, ezúttal saját pályázati témával: Zene - Tánc - Kép. A témakör a közös élmény, közös gondolat, közös látvány jegyében várja a pályaműveket. A közösségi élmény ma már a konvergens mobilkészülékeken is elérhető, így a zeneletöltés, a tánc és a fotó megosztás helytől, időtől független.


Kik és hogyan jelentkezhetnek?

Bárki jelentkezhet, akit a fenti témák elgondolkodtatnak, és alkotásra sarkallnak és bárki, akinek van nyilvánosságra tartozó üzenete az ajánlott témákon kívül.

Kizárólag a www.arcmagazin.hu oldalon történő regisztráció után, a teljes pályázati anyag letöltésével lehet jelentkezni.

A pályamunkákat - az elmúlt évekhez hasonlóan - szakmai zsűri bírálja el. A zsűritagok névsorát az ARC, honlapján teszi közzé június végéig.

A pályázat beküldésének határideje: 2008. június 27.
Lázadj a boldogtalanság ellen!


További információk:

Akció PR Ügynökség
Domak Ibolya, PR igazgató
domak@akcionxs.hu
+36-30-922-6675

Kertész Judit, PR manager
kertesz@akcionxs.hu
+36-30-921-1257
Forrás: MTI-OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását