2024. május 12. - Pongrác

Új polgári védelmi központ

Átadták az új polgári védelmi központot Nyíregyházán hétfőn; a korszerű létesítmény kialakításának 5,5 millió forintos költségét a város önkormányzata biztosította.
2008. június 2. hétfő 15:54 - Hírextra

Plangár István alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyíregyházi polgári védelmi kirendeltségének vezetője az avatáson az MTI munkatársának elmondta: a 75 négyzetméteres új központba természetesen áttelepítették a lakossági riasztó és tájékoztatási rendszereket, valamint híradó- és informatikai eszközöket.

Hozzátette: a közel 120 ezer lakosú Nyíregyházán négy modern, nagyteljesítményű katasztrófa-riasztó eszköz található, amelyeket a legsűrűbben lakott városrészekben helyezték el.

A vészhelyzetre figyelmeztető szirénajelzéssel együtt szóbeli tájékoztatásra is alkalmasak az eszközök, amelyeket a polgári védelmi központból, számítógépről vezérelnek, de adott a lehetőség a bárhonnan történő indításukra is, természetesen az arra jogosultaknak.

Emellett régi típusú jelzőeszközök is működnek a településen, s azokkal biztosítják a nagy kiterjedésű város teljes lefedettségét, beleértve a külterületi bokortanyákat is.

Plangár István elmondta: vészhelyzet esetén az új központban adott a lehetőség az operatív törzs és a helyi védelmi bizottság elhelyezésére, működésük informatikai hátterének biztosítására.

Megjegyezte: Nyíregyházán jelenleg két veszélyes üzemet tartanak nyilván, de a szakemberek szerint azoknál egy esetlegesen kialakuló vészhelyzet "a területükön belül marad és tartható".

Az alezredes kitért arra is, hogy az M3-as autópálya szabolcsi részének és a 4-es főút elkerülő szakaszának megépülésével jelentős mértékben javultak a veszélyes anyagok szállításának körülményei, a városon keresztül szinte alig történik vegyi anyag továbbítás közúton.

Ennek ellenére a nyíregyházi polgári védelmi kirendeltség felkészült bármilyen eshetőségre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egységeivel közösen kész az adódó vészhelyzetek elhárítására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását