2024. június 16. - Jusztin

Demonstrációra készülnek a vám- és pénzügyőrök

Demonstrációra készül a Vám-és Pénzügyőrség Független Szakszervezete, amely azt szeretné elérni, hogy rendezzék a pótlékok ügyét és változtassák meg a vonatkozó törvény általa diszkriminatívnak tartott rendelkezéseit - mondta Holecz Gábor, a szakszervezet
2008. augusztus 5. kedd 18:05 - Hírextra

A 3.300 tagot tömörítő reprezentatív szakszervezet szerint diszkriminatív, hogy a vám- és pénzügyőrségnél dolgozó 5.800 hivatásos pótléka - bár ugyanazt a munkát végzik - kevesebb, mint amit a többi fegyveres szerv tagjai kapnak.


Holecz Gábor rámutatott arra: 2006-ban a választások miatti kiélezett helyzetben az érdekképviselet elfogadta a Pénzügyminisztérium ajánlatát és visszalépett a demonstrációtól azzal, hogy a pótlékokat idővel rendezik. Ez azonban a mai napig nem történt meg.


Mint elmondta, a vámosok nyomozati pótléka mindössze 20 százalék, miközben a rendőr nyomozók 65 százalékot kapnak. Emellett a közterületi szolgálatot ellátó vám- és pénzügyőrök nem kapják meg azt a 45 százalékos közterületi pótlékot, amit a rendőrök igen. Nem részesül különleges bevetési pótlékban a Merkúr bevetési egység sem, ellentétben a rendőrség hasonló szervezeteivel. A közalkalmazotti állományt is hátrányosan megkülönböztetik, például nem kapnak lakhatási támogatást, illetve nem tették adómentessé a ruhapénzüket - közölte.


Hozzátette: korábban már nyújtottak be komplex javaslatot a pénzügyminiszterhez arról, hogyan lehetne rendezni a jövedelmi viszonyokat, erre azonban még nem reagált a miniszter. Most arra kérik Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a kormány "hozzon döntést a szemle- és utasforgalmi, valamint nyomozati pótlék azonnali emeléséről".


"Így végre az eddigi emelésekből kihagyott állomány is megkapná jogos juttatását, és a pénz is kikerülhetetlenül a legrászorultabb helyzetben lévő végrehajtó állományhoz kerülne" - mondta a szakszervezeti elnök.


Holecz Gábor úgy fogalmazott: "Ha a vám- és pénzügyőrség összlétszámát nézzük, akkor minden egyes testületi tag 181 millió bevételt hozott az államkasszába. Ha ezt a közvetlen ellenőrzőkre, azaz a végrehajtó állományra vetítjük, akkor ez az adat elérheti az 500 milliót fejenként. Ehhez képest morzsa, amit kérünk" - jelentette ki.


Mint mondta, a negatív megkülönböztetés miatt már olyan mértékű az elvándorlási hullám a testületnél, hogy a más fegyveres szervekhez áthelyezésüket kérő kollégákat a munkáltató kénytelen adminisztratív eszközökkel visszatartani. Ez roppant rossz közérzetet teremt a hivatásos állományú tagok körében - fűzte hozzá.


Kiemelte: a szakszervezet demonstrációt szervez annak érdekében, hogy megszűnjön a vámosok hátrányos megkülönböztetése. A demonstráció előtt levélben tájékoztatják a miniszterelnököt az állomány rendkívül nehéz helyzetéről.


A szakszervezeti vezető reményét fejezte ki, hogy mégsem kell megtartaniuk a demonstrációt. Mint mondta, remélik, hogy Gyurcsány Ferenc megérti a helyzetet, hiszen a kormányfő már többször részt vett a vám- és pénzügyőrség állománygyűlésein.
Keller László pénzügyi államtitkár kedden találkozott a szakszervezet képviselőivel; a megbeszélés folytatása volt egy korábbi, a vám- és pénzügyőrök pótlékának rendezéséről szóló tárgyalásnak - tájékoztatta a
tárca közleményben az MTI-t.


"A Pénzügyminisztérium elismeri, hogy a pótlékokat rendezni kell. A rendezésnél, az összehasonlításnál azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a vám- és pénzügyőrségnél olyan érdekeltségi rendszert működtetnek, amely jelentősen meghatározza a jövedelmi viszonyokat" - tudatta a minisztérium sajtóosztálya.


A tárca szerint nem segíti elő a helyzet rendezését a kilátásba helyezett demonstráció. "A rendezés jelentős részben jogszabálymódosítást igényel, s ezt elsősorban szakmai munkával, többoldalú egyeztetésekkel lehet előkészíteni" - tette hozzá.


A minisztérium kitért arra, hogy még a héten további megbeszélést tartanak a szakszervezet konkrét javaslatairól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását