2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kötelező tesióra minden nap

Ha a parlament ősszel elfogadja az erre vonatkozó indítványt, kötelező lehet a mindennapos testnevelésóra az általános iskolák alsó tagozatán - az Országgyűlés oktatási bizottsága általános vitára alkalmasnak tartotta hétfői ülésén a közoktatási törvény m
2008. június 2. hétfő 18:02 - Hírextra
A bizottság 15 igen és 1 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett tartotta általános vitára alkalmasnak a javaslatot. A vonatkozó törvénymódosítás ősszel kerülhet a parlament elé.
Az Almássy Kornél és Herényi Károly (MDF) képviselők által jegyzett indítvány szerint a mindennapos testmozgás érdekében a kötelező tanórai foglalkozásokhoz a kerettantervben rendelkezésre álló és a helyi tantervekben meghatározott legalább heti három testnevelésórán felül az elsőtől a negyedik évfolyamig további heti kettő testnevelésórát kell az iskola tantervébe beépíteni. Rögzítik azt is, hogy testnevelést csak testnevelő tanárok vagy szakirányú továbbképzésen részt vett tanítók oktathatják az 1-4. évfolyamokon.

A képviselők egyebek mellett azzal indokolják kezdeményezésüket, hogy a gyermekkori elhízás egyre szélesebb rétegeket érint, s ez fokozott egészségi kockázatot jelent. Az elhízás elleni harc leghatékonyabb eszköze a mindennapos testmozgás.

Almássy Kornél az MTI-nek korábban elmondta, hogy a tornatermi foglalkozások mellett számos egyéb lehetőség is van a mindennapos testmozgás biztosítására, például az uszodai foglalkozás. Utalt arra is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint minden gyermeknek legalább napi egy óra aktív mozgásra van szüksége. Megjegyezte, hogy a javaslatot támogatja a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete is.

A bizottság ülésén megoszlott a képviselők véleménye a javaslat vitájakor.
Szabó Zoltán (MSZP) a bizottság elnöke úgy fogalmazott, hogy a kezdeményezés egy valóban létező problémára jó szándékú, de rossz megoldást kínál.

Pokorni Zoltán (Fidesz) szerint ez olyan ügy, amit nem lehet jogalkotással megoldani; aktív kormányzati programokra, társfinanszírozásra van szükség.
Botka Lajosné (MSZP) azt mondta, jó szívvel támogatja a kezdeményezést, s egyúttal utalt arra, hogy Szolnokon -, amely városnak korábban első embere volt - önkormányzati hatáskörben már megoldották ezt a kérdést.

Tatai-Tóth András (MSZP) közölte: abban nincs vita, hogy üdvös és jó lenne, ha a magyar közoktatás ebbe az irányba mozdulna el. Ugyanakkor kérdés, hogy az infrastrukturális és személyi feltételek miként biztosíthatók.

Pósán László (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy sok kistelepülésen hiányoznak az infrastrukturális feltételek, nincs tornaterem. Így számos közoktatási intézmény képtelen lesz megfelelni majd a törvényi kötelezettségnek.

Sándor Klára (SZDSZ) alelnök arról beszélt, hogy a javaslat a rászoruló rétegeken segíthet, de nem csak a kistelepüléseken, hanem a nagyobb városokban is gondot okozhat majd a mindennapos testnevelésóra biztosítása.

Almássy Kornél (MDF) a felvetődött kérdések tisztázására ötpárti egyeztetést javasolt. Mint mondta, tisztában van az infrastrukturális körülményekkel, de ha nem inspirálják a döntéshozókat, nem lesz előrelépés. Az ellenzéki képviselő egyik lehetőségként említette, hogy a jogszabályt hosszabb határidővel léptessék életbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását