2024. április 26. - Ervin

Nem mozognak eleget vaz EU gyerekek

Arra igyekeztek felhívni a figyelmet a testnevelés és a sport szerepét a nevelésben körüljáró európai parlamenti meghallgatáson, hogy az Európai Unióban "talán a huszonnegyedik órában vagyunk, ha a gyermekeink ilyen keveset mozognak" - mondta el a Brüssze
2007. március 1. csütörtök 14:22 - Hírextra
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke bejelentette: az EP jelentést is készít a témában, szintén az ő irányításával. Emellett készül az uniós stratégiai javaslatokat összefoglaló, úgynevezett fehér könyv Brüsszelben a sportról és annak szerepéről.

A mostani meghallgatás - amelynek meghívott előadói között volt Istvánffy Csaba, a Testnevelési Egyetem volt rektora is - inkább a testnevelés fontos szerepére koncentrált, az iskolai rend ugyanis "sok mindent megoldhat".

Mint Schmitt Pál az elhangzottakat összefoglalva a sajtónak elmondta: Magyarországon a gyermekeknek mindössze 10-15 százaléka mozog eleget, az iskolások keveset vannak friss levegőn, nagy eséllyel "nem lesznek versenyképesek felnőtt korukban". Nagy az elhízás és a betegségek veszélye is. Az életkilátások is nagyon alacsonyak Magyarországon uniós összevetésben.

Hozzátette: más uniós országok is küzdenek hasonló problémákkal, míg például az Egyesült Államokban a gyermekek az iskolai előírásoknak köszönhetően naponta másfél órát kötelezően mozognak.

Magyarországon az iskolai testnevelés heti 1-2 órára korlátozódik, ez viszont nem elég, hogy teherbíróképesen tartsa a gyermekeket. A résztvevők szerint súlyos következményei lehetnek, ha a szülők, pedagógusok, a döntéshozók nem mozgatják meg az országot. Kevés iskolának van megfelelő tornaterme, sportlétesítménye is, ráadásul sok általános iskolában szakképzetlen tanárok oktatják a testnevelést - sorolta az EP-képviselő.

A sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva Schmitt Pál úgy vélte, hogy a közelmúltbeli olasz bundabotrány, illetve az olaszországi labdarúgó-bajnokság több mérkőzésén tapasztalt szurkolói erőszak felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar-horvát 2012-es labdarúgó Európa-bajnoki pályázat kapcsán "a pályákon is és a pályák körül is rendet kell csinálni".

"Azzal tudunk segíteni, ha a pályán jó foci megy, a pálya körül pedig fegyelmezett szurkolók vannak, akik szeretik a sportágat, .... nem kirekesztők, hanem egyszerűen élvezik a sport szépségét" - jelentette ki Schmitt Pál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását