2024. május 5. - Györgyi

Göncz részvétet nyilvánított

Göncz Kinga külügyminiszter a magyar kormány, a közvélemény, illetve saját nevében levélben fejezte ki részvétét a hetvenhét éves korában elhunyt Tomi Lapid, magyar származású volt izraeli igazságügy-miniszter feleségének - közölte Szelestey Lajos külügyi
2008. június 2. hétfő 20:34 - Hírextra
Tomi Lapid újságíróként, politikusként és államférfiként is maradandót alkotott életútja során, e mellett a holokauszt egykori túlélője igen sokat tett a magyar-izraeli kapcsolatok erősítéséért - írta levelében Göncz Kinga.

Rámutatott arra: az egykori miniszter és pártvezető humanistaként olyan Izraelről álmodott, amely minden szélsőségtől mentesen, békében élhet.

Tomi Lapid - Tomislav Lampel néven - 1931. december 27-én Újvidéken született, magyar zsidó családban. Apja a mauthauseni koncentrációs táborban pusztult el, Lapid 1948-ban vándorolt be Izraelbe. Jogi tanulmányokat folytatott, majd újságíró lett. Éveken át a Maariv című napilap vezető újságírója, majd főigazgatója, később pedig az izraeli állami rádió és televízió hivatalának vezérigazgatója volt. 1999-ben lett az izraeli parlament tagja a jobbközép Sinui párt képviselőjeként. 2006 januárjában visszavonult a politikai élettől és a jeruzsálemi Jad Vasem emlékhely egyik vezetője lett. Az íróként, publicistaként is ismert politikus vasárnapra virradóra, Tel-Avivban hunyt el, halálát rákbetegség okozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását