2024. április 19. - Emma

Egymillió embert öl meg évente a malária

Évente körülbelül 1 millió ember hal meg maláriában, közülük 800 ezer az Afrikában élő, öt év alatti gyerek - közölte szerdán az ENSZ Nemzetközi Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) németországi képviselete. Az UNICEF-jelentés szerint a kórt terjesztő mo
2007. október 17. szerda 22:23 - Hírextra
Az ENSZ-jelentés szerint ugyan egyre több szúnyogháló jut az érintett országokba, ám számuk még messze nem elegendő. Ha mindenhol elterjedne, 18 százalékkal csökkenhetne a maláriában elhunyt afrikai gyerekek száma. Az UNICEF tavaly 25 millió darab hálót küldött Afrikába, a terhes anyák és a kisgyerekek ingyen, a többiek minimális összegért juthattak hozzá.

Az UNICEF az orvosi ellátást sem tartja kielégítőnek. Adataik alapján csak minden harmadik maláriás gyerek jut hozzá gyógyszerekhez. Sok esetben azonban mindössze olyan elavult szerek állnak rendelkezésre, amelyekkel szemben a kórokozó már ellenállóvá vált. A tízszer drágább új hatóanyagot pedig a legtöbb helyen nem tudják megvenni. Orvosi ellátás nélkül egy kisgyerek akár egy nap alatt belehalhat a betegségbe.

Az UNICEF sikerként értékeli, hogy mára már a legtöbb afrikai ország változtatott egészségügyi politikáján, és felismerte, hogy támogatni kell a modern gyógyszerek forgalomba hozatalát. A világszervezet becslése szerint a maláriaellenes küzdelemben évente 3,2 milliárd dollárra lenne szükség.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását