2024. március 29. - Auguszta

Egy rég megoldatlan probléma

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége felhívja a közvélemény figyelmét arra a rég megoldatlan problémára, mely egyre közelebb visz a társasházak csődhelyzetéhez.
2008. június 2. hétfő 11:43 - Hírextra

A közüzemi díjak folyamatos és tervezhetetlen emelkedése következtében emelkedőben a közös költséggel tartozók aránya.

A társasházak beszámoló közgyűléseit május 31-ig kellett megtartani, és ekkor fogadták el a tulajdonosok az éves költségvetést is. Tervezhetetlen akkor a költségvetés, ha a kormányzati szervek egymásnak ellentmondó információkat adnak közre, történetesen például a gázár emelkedésénél. A "nem emeljük a gáz árát" hírtől, kezdve számtalan variációról értesülhetett a lakosság. Tervezni pedig valós, vagy legalább valószínűsíthető adatok alapján lehet, a lakosság sem fogadja el úgy a közös költség emelési javaslatot, hogy a közös képviselő szerint mi várható.

A gázárnak az idei évben eddig 20,7 százalékos emelkedése maga után vonja a termékek, szolgáltatások árának a növekedését is, így a távfűtés díjainál is jelentős mértékű díjemelés várható. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége támogatja azt a képviselői kezdeményezést, hogy a távfűtés áfakulcsát a jelenlegi 20-ról 5 százalékra csökkentsék.

Az energia árának növekedése nem csak az egyes háztartások gazdálkodásában okoz gondot, hanem a társasházak biztonságos működését is veszélyezteti. Tovább fog növekedni a közös költséggel tartozók aránya, ugyanakkor a közös költség behajtására még mindig korlátozott lehetőséggel rendelkeznek a társasházkezelők. A bíróságok indokolatlan túlterhelését idézik elő a fizetési meghagyások akkor, amikor folyamatosan bővül az adóbehajtás módjára beszedhető adósságok köre.

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége számtalan esetben felvetette ezt a problémát, de nem talált értő és nyitott fülekre. Javasoljuk a közös költség behajtására megtehető intézkedések körét bővíteni, akár a szabálysértési eljárások körébe sorolással, akár külön eljárás keretében gyorsított ügyintézéssel.

Gáz árának emelkedése lakóépületenként havi többszázezer forintot is jelenthet, melynek késedelmes fizetése, vagy nemfizetése esetén késedelmi kamat vonzata van. Ha a tulajdonosok nem fizetik, illetve nem tudják befizetni havi rendszerességgel a közös költséget, akkor ezek a házak tetemes adósságot halmozhatnak fel, és csődhelyzetbe kerülhetnek.

Véleményünk szerint mindenképpen szükséges a közös költség tartozások gyorsabb és eredményesebb behajtására megtenni a szükséges intézkedéseket, és kiszámíthatóvá tenni a gazdálkodást, megbízható és időben adott információ megadásával.

Kiadó: Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását