2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nálatok vannak-e állatok?

A tavasz közeledtével mind több a szabad téren sétáló, játszadozó háziállat (főleg a kutya és a macska). Gazdáik gyakran többet engednek meg a kedvenceknek, mint amennyit a jogszabályok nem tiltanak. A társas együttélés szabályait az állattartók sem rúgha
2008. március 3. hétfő 10:19 - Hírextra

A lakótelepek betonrengetegében mindenki vágyik arra, hogy a természet egy darabkáját otthonába varázsolja. Legtöbben virágok, de igen sokan egy vagy több kis állat "személyében", legyen az kutya, macska, madár, díszhal vagy egy kis aranyhörcsög. Ám amikor így döntünk, tekintettel kell lennünk arra, hogy, hogy nem csak mi lakunk az épületben, s nem sérthetjük a többi lakótárs jogait és érdekeit. Az együttélés szabályait, így az állattartási szabályokat is a társasházak saját házirendje szabályozza. Lássunk ebből néhányat.

Madarat nem szabad úgy tartani, vagy etetni, hogy mások lakásának loggiáját, erkélyét, teraszát, ablakpárkányát, vagy az épület közös használatra szolgáló területeit beszennyezze. Ma már nem megengedett a tereken a galambok etetése sem, hiszen ürülékükkel nagyon sok betegséget terjeszthetnek. Beszennyezik az épületeket, illetve a műemlékvédelem alatt álló házakat, szobrokat, amelyek megtisztítása, rendbetétele, újrafestése nem kis összegbe kerül.

A lakóépület közös használatra szolgáló helyiségeiben (pince, lomtár, garázs) és területein (belső udvar, játszótér) állatot tartani, a lakásban tartott állatot oda kiengedni, valamint madarat az épületbe szoktatni nem szabad.

Amíg kitavaszodik, megtehetjük, hogy kereskedelmi forgalomban kapható magvakat és faggyút tartalmazó gömböket akasztunk ki az ablak elé azért, hogy a télen eleséget nehezen találó madarak (feketerigó, széncinke, vörösbegy, tengelic) fennmaradási feltételeit javítsuk. Így élvezhetjük e kis állatok közelségét, de két dologra figyelni kell: egyrészt ha elkezdjük őket etetni, akkor azt az egész téli időszak alatt folytatni kell, másrészt úgy etessük őket, hogy azzal ne szennyezzük be a körülöttünk lakó szomszédok és a közös helyiségek területét.

Más - jogszabályokban meghatározott engedéllyel tartott állat - (például vakvezető kutya) okozta szennyeződést a gondozója haladéktalanul köteles feltakarítani.

A lakóparkhoz tartozó kertbe, és játszótérre állatot kiengedni csak a többi lakó egyetértésével szabad, a kedvencet elhullása esetén nem temethetik oda. A kutyák számára külön kijelölt sétálóhelyek vannak, a közterületeken elpottyantott ürüléküket pedig erre a célra gyártott zacskókban kell összegyűjteni. Nem szabad megengedni, hogy a macskák a kerti homokozóba végezzék el dolgukat, mert ezzel az ott játszó kisgyermekek bélférgekkel való fertőződését okozhatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását