2024. április 23. - Béla

Demszky és a Fidesz is megemlékeztek Fejtőről

Demszky Gábor Budapest főpolgármestere az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: Fejtő Ferenc már az 1930-as évektől kezdve meghatározó alakja volt a magyar közéleti publicisztikának, irodalomkritikának és történetírásnak.
2008. június 2. hétfő 17:55 - Hírextra

A második világháború óta Franciaországban élő professzor a közép- és kelet-európai történelem tudományának nemzetközi hírű szaktekintélye volt. , s egyben elrendelte a Városháza gyászlobogózását

"A nagykanizsai születésű Fejtő Ferenc egyetemi tanulmányait Budapesten fejezte be, s egészen a világháború küszöbén bekövetkezett párizsi kiküldetéséig itt élt és dolgozott. De emigrációba kényszerülve és végleg Franciaországban letelepedve is mindvégig megőrizte Budapest és az ország ügyei iránt érzett fogékonyságát: a diktatúra évtizedei alatt a nyugati közvélemény többek között az ő cikkeiből értesülhetett az itthoni valós eseményekről. A rendszerváltás után többször is ellátogatott Budapestre, elemzései és politikai útmutatásai sokunk számára jelentettek komoly segítséget a demokratikus közélet újraszervezésében" - írta Demszky Gábor.

Mint olvasható, emiatt - a magyar társadalmi fejlődést megalkuvás nélkül szolgáló, nemzetközi rangot kivívott, publicisztikai, történészi, írói életművéért - nyerte el Budapest díszpolgári kitüntetését is 1996-ban. A főpolgármester ezdeményezi, hogy a Fővárosi Önkormányzat tekintse saját halottjának Fejtő Ferencet

A főpolgármester közleményében Budapest valamennyi polgára nevében őszinte részvétét fejezte ki.
A Fidesz szintén közleményben fejezte ki részvétét a gyászoló családnak. Az MTI-hez eljuttatott, Navracsics Tibor frakcióvezető által aláírt közleményben az szerepel, hogy Fejtő Ferenc távozása vesztesége a magyar és a nemzetközi szociáldemokráciának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását