2024. április 20. - Tivadar

Nem kérnek az iszapból

Tiltakoznak a lakosok a Csepelen illegálisan tárolt 1200 tonna galvániszap Dunaújvárosba szállítása ellen. Ha kell élő lánccal zárják el a telepbe vezető utat - mondta a Független Hírügynökségnek Gombos István, képviselő.
2007. november 13. kedd 16:59 - Hírextra
Hatvan napja van a Terszol Környezetvédelmi és Építőipari Kft-nek, hogy elszállítsa Csepelről a 700 teherautónyi ártalmas anyagot és szennyezett földet, a dunaújvárosi telephelyére. A lakosok azonban tartanak a rákkeltő anyagtól.

Gombos István, képviselő a Független Hírügynökségnek elmondta: az eredeti megegyezés szerint csupán 40-50 tonna galvániszapról volt szó, nem 1200 tonnáról. Tájékoztatást a változásról a közgyűlés, és a lakosság csak az utolsó pillanatban kapott. A telep 200 méterre van a Dunától. Attól tartanak, hogy a löszös talaj megcsúszik, és a rákkeltő anyag a folyóba kerülhet.

Több képviselő kezdeményezte, hogy a közgyűlés népszavazást írjon ki az ügyben. Kálmán Andrástól, Dunaújváros polgármesterétől megtudtuk: a keddi szavazáson egy szavazat hiányzott a szükséges minősített többséghez, de a közgyűlés kezdeményezi, hogy két képviselő ellenőrizhesse, szabályosan helyezik-e el a galvániszapot. Továbbá megbízta a polgármestert a helyi rendezési terv felülvizsgálatával, amely alapján törvényes a veszélyes anyag elhelyezése a városban. Kálmán András szerint a két lerakóra szükség van, mert Dunaújvárosban is keletkezik veszélyes hulladék, pl. a Dunaferrben, és a rendezési tervben nem tehetnek korlátozásokat a kívülről jött anyagokra.

Gombos István, képviselő azt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek: a jövő héten újra napirendre tűzetik a népszavazást, mert azt szeretnék, ha a lakosság kinyilváníthatná az akaratát. Ha másként nem megy, élő lánccal zárják el a lerakó bejáratát, hogy megakadályozzák a galvániszap bejutását a telepre.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását