2024. május 3. - Tímea, Irma

Rendőrök a tiszavirágért

Vízi rendőrök és természetvédők közös ellenőrzéssel készülnek megakadályozni, hogy a legnagyobb termetű kérészfajunk, a tiszavirág következő napokban esedékes rajzásakor a védett rovarokat illegálisan begyűjtsék - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.
2008. június 2. hétfő 17:59 - Hírextra
Várhatóan a napokban figyelhetjük meg a tiszavirág rajzását, ilyenkor a Tisza partját nem csak a kis állatkák násztáncát csodálók keresik fel, hanem azok is, akik igyekeznek a rajzó kérészeket horgászáshoz vagy értékesítéshez minél nagyobb számban befogni - indokolta az akció szükségességét a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A gyűjtéskor ráadásul sok helyen kiássák a partoldalban fejlődő lárvákat is, súlyosan károsítják a legfontosabb élőhelyeket, veszélybe sodorják a tiszavirág szaporodását, fennmaradását - tette hozzá Busi László rendőr alezredes.

Tájékoztatása szerint a tiszavirág (Palingenia longicauda) a környezetvédelmi minisztérium 13/2001. számú rendeletének hatálya alá tartozó, védett rovarfaj. Természetvédelmi értéke egyedenként kétezer forint. A rovarnak azonban nem csak repülni képes egyede, hanem a még lárva állapotban lévő, vagy a már elhullott is védett, így gyűjtésük szintén tilos.

A természet védelméről szóló 1996. évi törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, vagy engedély szükséges a védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához. A szabálysértésekről szóló 1999. évi törvény értelmében természetvédelmi szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.

A vízirendészeti rendőrkapitányság a nemzeti park igazgatóságokkal és az egyéb természetvédelmi szervezetekkel, egyesületekkel közösen igyekszik a védett rovar illegális gyűjtését megakadályozni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását