2024. március 29. - Auguszta

A minisztérium válaszol

Egészségügyi Minisztréium közleménye - Reakció Pesti Imre sajtótájékoztatójára
2008. június 2. hétfő 14:52 - Hírextra

Tovább csökkennek a gyógyszerárak!

Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő állításával szemben nincs gyógyszeráremelés.
A Gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhetően egy év alatt több mint 2500 termék ára csökkent. Az idei évben is már közel 900 gyógyszer ára csökkent.

Június 1-től ismét 14 készítmény ára csökkent. Szintén e törvény eredményeinek köszönhetően június 1-től 15 új készítményt sikerült a támogatási rendszerbe felvenni. E készítmények között van:

a. A Parkinson kór kényelmesebb kezelését lehetővé tevő tartós hatású új gyógyszer

b. A cukorbetegek inzulinkezelését kényelmesebbé tevő előretöltött, modern inzulinadagoló toll

c. Két közelmúltban lejárt szabadalmú hatóanyag esetében két olyan új generikus gyógyszer, mely a betegek számára 10-30%-kal alacsonyabb áron biztosítja majd a jövőben az eddig megszokott kezelést.

Július 1-től (a negyedéves fixesítésnek köszönhetően) újabb 3-400 gyógyszer árának csökkenése várható.

A forgalmazó kérésére (3 márkanév), a forgalom hiánya (11 márkanév), illetve az április 1-i fixesítés (12 márkanév) következményeként június 1-től 26 termék kerül ki a támogatási rendszerből. Ez utóbbi csoport gyógyszereinek törlése és annak pontos dátuma március 10-e óta ismert, az OEP honlapján megtalálható. Az orvosoknak és betegeknek tehát közel 90 napjuk volt alkalmazkodni a változásokhoz. A törölt gyógyszerek döntő többsége rendelkezik megfelelő, azonos hatóanyagú, de olcsóbb helyettesítő szerrel.

Példaként megemlítjük, hogy a támogatásból kiesett savcsökkentő helyettesítésére három, nagyobb kiszerelésű termék kapható. A kivont termék 7 tablettát tartalmazott, ami 3.5 napra volt elegendő (ezért a betegnek 3.5 naponta kellett orvoshoz fordulnia) és amelynél az egy tablettára eső térítési díj 63.60 forint volt. Amennyiben azonban a beteg a továbbra is támogatott, 56 darabos kiszerelést választja, akkor az egy tablettára eső térítési díj mindössze 25.40 forint, és 28 napra elegendő a 3.5 nap helyett!

Egy másik példának említhetjük, hogy egy kieső vérnyomáscsökkentő esetén két másik, egyenértékű termék kap támogatást. Az OEP adatai szerint az elmúlt időszakban az érintett betegek fokozatosan álltak át a másik nevű, de azonos hatóanyagú készítményre.

Ilyen módon a betegek korszerű, és költséghatékony gyógyszerellátása biztosított.

Kiadó: Egészségügyi Minisztérium

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását