2024. március 28. - Gedeon, Johanna

3 szavazattal nyertek a választáson

A Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége három szavazattal megnyerte a vasárnap tartott, Veszprém megyei időközi cigány kisebbségi választást a Lungo Drommal szemben. Ezt a győztes szervezet elnöke közölte az MTI-vel.
2008. június 2. hétfő 17:25 - Hírextra

Azért kellett a dunántúli megyében időközi választást tartani, mert a Veszprém Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat február 7-i testületi ülésén a Lungo Drom egyik képviselője az érdekképviselet feloszlatását javasolta, amit akkor 5-4 arányban el is fogadtak. A törvény szerint négy hónapon belül időközi választást kellett kiírni, így azt az Országos Választási Bizottság június 1-jére tűzte ki.

A törvény szerint az a jelölő szervezet állíthatott listát, amely a megyében a megválasztott elektorok legalább tíz százalékát jelöltként állította a települési kisebbségi önkormányzati választáson. A 2006-os kisebbségi önkormányzati választás eredménye szerint erre a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége, valamint a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetsége volt jogosult.

Kozák János, a győztes szervezet elnöke a még nem hivatalos eredményeket tudatva az MTI-nek hétfőn elmondta: Veszprém megyében 36 települési kisebbségi önkormányzat működik összesen 170 cigány képviselővel. Az időközi választáson 162 képviselő adta le szavazatát, azok közül mindössze egy volt rontott. A Lungo Drom 79 szavazatot, míg a tavaly márciusban, az országos és területi választásokon is nyertes szervezet 82 voksot kapott.

A kilencfős testületben így a Lungo Dromnak négy, a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének öt mandátuma lett. Mindkét szervezetben színeiben egy-egy új képviselő kapott mandátumot az előző testület összetételéhez viszonyítva.

A szervezet elnöke, aki az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese is, az MTI-nek azt is elmondta, hogy a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnökének fiát, Ifj. Kozák Jánost jelölik, aki korábban is elnök volt és szintén tagja az OCÖ-nek.

Kozák János közölte: szervezetük együttműködési megállapodást köt a megye 36 kisebbségi önkormányzatával és összefogást ajánl a Lungo Drom képviselőinek is annak ellenére, hogy azok korábban kijelentették: nem tudnak együttműködni a testület többi tagjával.

Hozzátette: a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége a megye 70 százalékában megnyerte a kisebbségi önkormányzati választást és az ő jelöltjeik kapták a legtöbb mandátumot, így a Lungo Drom képviselőinek "el kell fogadniuk, hogy harmadszorra is alulmaradtak".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását