2024. április 26. - Ervin

Roma a felnőttek háromnegyede munkanélküli

Integrációs és esélyegyenlőségi tervet készített Salgótarjánra és kistérségére a helyi cigány kisebbségi önkormányzat; a térségben 30 százalékos a romák aránya, akik közül a felnőttek háromnegyede munkanélküli - mondta sajtótájékoztatón szombaton a kisebb
2008. május 31. szombat 13:59 - Hírextra
Oláh Sándor kifejtette: a Nemzeti Fejlesztési Terv második üteme és a Roma Évtized Programja lehetőséget ad a térségben évek óta felhalmozódott szociális feszültségek enyhítésére és a gazdasági fejlődés indukálására. Ehhez szoros együttműködésre van szükség a települési és a kisebbségi önkormányzatok között, a pályázatoknak pedig akkor van esélyük, ha azokat kistérségi szinten nyújtják be.

A képviselő elmondta: támogatókat keresnek a képviselők között, hogy a koncepciót napirendként tárgyalja meg Salgótarján közgyűlése.

Az integrációs programba egyházakat, önkormányzatokat, kamarákat, munkaügyi és civil szervezeteket vonnának be.

A javaslatok között ismertette a piaci igényekhez igazodó szakképzettség megszerzését segítő programokat, a hátrányos helyzetű családok önellátó kistermelésének beindítását, azt, hogy készüljön terv a tartós munkanélküliek munkaerő-piaci reintegrációjára, valamint koncepció egy roma foglalkoztató-szervező hálózat felépítéséről.

Oláh Sándor szerint "a roma integráció elsősorban nem pénz, hanem szándék kérdése", és úgy véli, hogy "a kormányzati szándékok sokszor önkormányzati szinteken akadtak el".

Mint mondta, Salgótarjánban is vannak jól képzett fiatalok, de a kistérségben még azok az önkormányzatok sem foglalkoztatnak romákat a közszférában, amely településeken a romák aránya a 30 vagy akár a 60 százalékot is eléri.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását