2024. április 20. - Tivadar

Haydn-emlékév jövőre

A Haydn halálának 200. évfordulójára, 2009-re tervezett magyarországi emlékév programjainak fő vonalairól júniusban, a részletekről pedig ősszel adnak tájékoztatást a szervezők - közölte Erdődy Orsolya, a Hungarofest Kht. keretein belül működő Musicoffice
2008. május 30. péntek 19:34 - Hírextra
A programiroda márciusban alakult meg, és elsőként az osztrák partnerekkel vette fel a kapcsolatot. Munkakapcsolatot létesítettek Walter Reicherrel, a kismartoni (Eisenstadt) hagyományos Haydn Fesztivál igazgatójával, aki egyébként a Haydn-év burgenlandi programjaiért is felelős - közölte a vezető.

Erdődy Orsolya mindezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy Burgenland tartomány kulturális tanácsosa csütörtökön Bécsben kritizálta a magyar szervezést. Helmut Bieler elmondta, az ausztriai szervezők úgy látják: Magyarország részéről nincs megbízott illetékes, akivel az együttműködésről lehetne egyeztetni. A fertődi Esterházy-kastéllyal folynak ugyan tárgyalások, ám ezek mindeddig kevés eredményt hoztak.

A magyar programiroda vezetője kiemelte, hogy bemutatták programelképzeléseiket Fischer Ádámnak, az Osztrák-Magyar Haydn zenekar művészeti vezetőjének, aki egyetértett a tervekkel, nevezetesen azzal, hogy nagyobb sorozatokat szerkesszenek, elhangozzék valamennyi mise, minden vonósnégyes, annál is inkább, mert koncerttermi műfajjá Haydn formálta a kvartett műfaját.

Míg Ausztriában a Haydn-évben kezdik a 107 szimfóniát végigjátszani, Vashegyi György és az Orfeo Zenekar éppen ekkora fejezi be a szimfonikus alkotások előadását, amelyek többségét Eszterházán komponálta a mester, és amelyeket az Esterházy-kastélyban szólaltattak meg. 2009 folyamán Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Roosevelt téri dísztermében egy válogatást ad az Orfeo a szimfóniákból.

Erdődy Orsolya tudomása szerint Európa legjelentősebb zenetudományi konferenciáját rendezi a Hayd-emlékévben az MTA Zenetudományi Intézete.

Az iroda vezetője hozzáfűzte azt is, hogy 2009. május 31. kiemelkedő napja lesz az emlékévnek, mert egy szabadtéri Haydn-maratont terveznek erre a napra. Mivel ez a vasárnap gyermeknap és pünkösd is lesz, szeretnék a fiatalokat megszólítani ezekkel a programokkal.

Hangsúlyozta, hogy bár az események két kiemelkedő helyszíne Eszterháza-Fertőd és Budapest lesz, szeretnék egész Magyarországot behálózni a programokkal, és szeretnék a zenekarokat motiválni, hogy készüljenek saját ötletekkel. Hozzátette: júniusban tájékoztatást adnak az idei eszterházai koncertekről és a 2009-es tervek fő vonalairól, ősszel pedig a részletes programot is ismertetik.

Az idei sorozatokat a hagyományoknak megfelelően szerkesztik, lesznek kastélykoncertek három hétvégén, a Budapesti Vonósok XIV. Haydn Fesztiválját július 11. és 20. között tartják. Az Orfeo Zenekar szimfónia-sorozatát augusztus 1. és 3. között hallhatja az közönség, míg a Magyar Haydn Társaság fesztiválja augusztus utolsó hetében zajlik. A III. Vonósnégyes Fesztivált pedig szeptember elején tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását