2024. április 16. - Csongor

Megvan a tökéletes emberi hang

Angol kutatók kidolgozták a tökéletes emberi hang matematikai képletét - angol nyelvre. A vizsgálat során arra kérték a résztvevőket, hogy rangsorolják ötven személy hangját. A kutatást Andrew Linn, a Sheffieldi Egyetem nyelvészprofesszora, valamint Shann
2008. május 30. péntek 17:52 - Hírextra
A kutatás szerint a legszebb női hang Mariella Frostrup tévébemondó, Judi Dench és Honor Blackman beszédének keveréke lenne, míg a férfiaknál Jeremy Irons és Alan Rickman színész a legtökéletesebb.

Kiértékelve a pontozás eredményeit, a kutatók kidolgozták képletüket, amelyben figyelembe vették, a hangszínt, az intonációt, a beszéd sebességét, valamint a szavak közötti szüneteket.

Végső soron a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az ideális hang birtokosának percenként legfeljebb 164 szót szabad kiejteni, 0,48 másodperces szüneteket tartva egy-egy mondat között. Ami az intonációt illeti, a résztvevők jobban kedvelték, ha a mondatokat inkább ereszkedő, mint emelkedő hanglejtésben mondták.

A hallgatók sokkal magasabb pontszámmal jutalmazták a hangok olyan egyéni sajátosságait, amelyeket a bizalommal, a megbízhatósággal azonosítottak.

A mély és magas hangfekvés gyakori váltakozását a résztvevők általában a kifejezőerővel és az intelligenciával azonosították. Ugyanakkor a mondatok emelkedő hanglejtését a beszélő gyengeségével és bizonytalanságával társították.

A kutatók meglepőnek nevezték a hangok által kiváltott érzelmi reakciót, s mint mondták, ez a vizsgálat némiképp megmagyarázza, hogy miként választják ki a rádiószínészeket és a lemezlovasokat.

"Az emberek ösztönösen ráéreznek, hogy mely hangoktól fut végig kellemes borzongás a gerincükön, vagy melyektől rázkódnak össze az undortól" - mondta Andrew Linn professzor.
A tudós szerint a férfiakat leginkább Mariella Frostrup brit tévébemondó igézte meg mély hangjával, vontatott, bizalomkeltő beszédével.

A tökéleteshez pedig leginkább Jeremy Irons beszéde közelített, aki percenként 200 szót ejtett, s a mondatok között 1,2 másodperces szünetet tartott.

"Ez a képlet betekintést nyújt abba, hogy a hangok miként hatnak, hogy melyek indítanak meg minket és melyek váltanak ki visszautasítást részünkről" - magyarázta Andrew Linn.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását