2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Főváros: BKV, Margit híd, Turul-szobor

Csaknem 10 milliárd forintos önkormányzati támogatást biztosított csütörtökön a BKV részére a Fővárosi Közgyűlés. Hozzájárultak a XVII. kerületi buszfolyosó kialakítását biztosító EU-pályázathoz is. Ennek kapcsán MSZP-Fidesz-módosítással, plusz 100 millió
2008. május 30. péntek 07:00 - Hírextra
Egyetértett a közgyűlés a Margit híd felújításának EU-támogatási pályázatával. A fideszes képviselők szerint rendezetlen a híd budai lehajtónál lévő utak tulajdoni helyzete, ezt azonban a várost vezető koalíció képviselői vitatták. Abban egyetértettek, hogy további egyeztetésre van szükség a kerülettel.

Az MSZP és az SZDSZ szavazataival a közgyűlés többsége megerősítette a BKV felügyelőbizottságának a használtbuszok beszerzésével kapcsolatos vizsgálati jelentését. A várost vezető koalíció szerint a tender során, főként a kommunikáció terén történt hibák miatt meghozták már a szükséges döntéseket. A fideszesek, köztük Wintermantel Zsolt vitatták ezt és sérelmezték, hogy a hibás kommunikációért felelős Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettes még a napokban is kommunikációs vezetőként szerepelt, noha ezt a feladatkört már hetekkel ezelőtt megvonták tőle.
A közgyűlés munkájának 14. órájában, időnként éles, személyeskedő vita után, a testület elsöprő többsége leszavazta a főpolgármester és a néhány SZDSZ-es társa által támogatott előterjesztést, amelyben egyebek közt változtatási tilalmat kívántak elrendelni az erzsébetvárosi régi zsidónegyed újabb részeire. Steiner Pál MSZP frakcióvezető szerint hiba volt kerületi egyeztetés hiányában az anyagot beterjeszteni. A főpolgármester összfővárosi érdekekkel és azzal indokolta a javaslatot, hogy befolyásolni kívánták a kerület jövőbeni döntését.

Elfogadta a közgyűlés az iskolai erőszak megelőzését célzó intézkedési tervet, amely elsődlegesen a probléma megelőzésére és nem a tanulók büntetésére koncentrál. A terv végrehajtására 50 millió forintot biztosítottak. Hozzájárult a közgyűlés ahhoz, hogy a XI. kerülettel elcserélje a főváros a Móricz Zsigmond körtéri "Gomba" épületet, amit a kerület fel kíván újítani. Tulajdonosi hozzájárulást adott a közgyűlés a 4-es metró második szakasza vasúthatósági engedélykérelmének benyújtásához.

A csepeli szennyvíztisztító telep EU-támogatási szerződésének módosítása kapcsán Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes jelezte, hogy a szeptemberi közgyűlésre javaslatot nyújt be a szennyvíziszap-kezeléssel és a Cséry telepre tervezett ártalmatlanítással kapcsolatos kérdéskör rendezésére.

Nem vette napirendjére a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön késő este a testületi munka 16. órájában azt a váratlan fideszes indítványt, hogy a Turul-szobor fennmaradásáról, amit napközben már elutasítottak, ismét tárgyaljanak.

A fideszes javaslatról lezajlott szavazás alatt a közgyűlés határozatképtelenné vált, mivel sokan nem voksoltak. Az emiatt elrendelt névsorolvasáson kiderült viszont, hogy a határozatképességhez szükségesnél jóval többen vannak a teremben. A névsorolvasás alatt az MSZP- és az SZDSZ-képviselők csaknem mindegyike eltávozott a teremből, így a szocialista főpolgármester-helyettesek is.

Ezt követően fideszes javaslatra a közgyűlés és a teremben maradt három SZDSZ-es támogatásával két közterület elnevezéséről döntöttek. Ezek közt szerepel az is, hogy ezután a XVI. kerületi Névtelen utca Tóth Ilonka nevét viselheti a három SZDSZ-es, Demszky Gábor, Ikvai-Szabó Imre és John Emese szavazatainak segítségével. A testület munkatervéről Demszky Gábor javaslatára június végén az összes képviselő jelenlétében határoznak majd.
Azáltal, hogy a testület a késő esti órákban csaknem minden napirendi pontról határozott, eldőlt, hogy pénteken nem lesz közgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását