2024. április 20. - Tivadar

Tölgyessy Péter: Nagy a baj

Nagy a baj Magyarországon, olyan cselekvőképes kormányra lenne szükség, amely szembe tud nézni a problémákkal - nyilatkozta Tölgyessy Péter. A politikai elemző a Magyarország politikai évkönyve 2007-ről szóló kiadvány bemutatóját követő politikai vita egy
2008. május 30. péntek 06:54 - Hírextra
A 2007-es év hosszú és nagyon érdekes év volt, de nem tudjuk, hogy az idei évnek mi lesz a vége - közölte Tölgyessy Péter. Az MTI-nek nyilatkozva kifejtette, az egyik lehetőség a jelenlegi helyzetben az, hogy a kisebbségi kormányzás stabilizálja magát, ami "patthelyzet kialakulását jelentheti", s ez határozza majd meg az ország életét a következő két évben.

A másik lehetőségként említette, hogy "akár ősszel választhatunk". Hozzátette, ennek nincs sok esélye, bár ha a parlament feloszlatná önmagát, akkor 90 napon belül ki kellene írni a választásokat.  Felhívta a figyelmet arra: a politikai élet minden szereplőjének tisztában kell lennie azzal, hogy ősztől napirendre kerülnek a meghatározó törvények, az adó- és a költségvetési törvények, "ami elől nem lehet kimenekülni a folyosóra".

Kifejtette: most a főszereplő az SZDSZ, mert rajta múlik, hogy a két említett lehetőség közül melyik valósul meg, folytatódik a politikai élet a jelenlegi struktúrában vagy gyorsan választás lesz.
"Nekem az az érzésem, hogy az SZDSZ nem döntötte még el, hogy mit fog csinálni. Jelenleg azt mondják, hogy esetről-esetre döntenek, de ez azt jelenti, hogy még nem döntöttek" - mondta a politikai elemző. Ennek vége az lehet - tette hozzá -, hogy karácsony körül a két törvény végszavazásakor kell dönteniük.

Amennyiben kiderülne, hogy "az egész történet egy csőd", azaz nem lesznek adótörvények és költségvetés a jövő évre, akkor mindenképpen előrehozott választásokat kell tartani tavasszal - hangsúlyozta. "Akkor ez (...) nagyon nagy csőd a baloldal két pártjának" - tette hozzá Tölgyessy Péter.

Véleménye szerint a két volt koalíciós pártnak a nyári szünet után döntenie kell, hogy mit csinálnak: újrakötik a koalíciót vagy együttműködési megállapodásra jutnak, ha ezt nem teszik meg, gyakorlatilag saját akaratukból lesznek előrehozott választások tavasszal. Tölgyessy Péter szerint a Fidesz sem tudja, hogy mit csináljon ebben a helyzetben, "mondogatják, hogy előrehozott választásra van szükség, de nem sokat tesznek ennek az érdekében".

Rámutatott, a legnagyobb ellenzéki párt benyújthatott volna konstruktív bizalmatlansági indítványt, ami egyértelmű állásfoglalásra késztethette volna az SZDSZ-t is. A politikai elemző arról is beszélt: a Fidesz stratégáinak véleménye szerint "még mélyebbre süllyedhet" a kisebbségi kormány, illetve a volt koalíció pártjai és emiatt nem tartják szükségesnek, hogy megoldást találjanak a jelenlegi helyzetre.

"Őszintén megmondom, nem tudom mi lesz ennek a végkifejlete, közben pedig mindannyian látjuk, hogy nagy a baj ebben az országban. Kellene egy olyan cselekvőképes kormány, amelyik szembe tud nézni a bajokkal" - mondta az MTI-nek Tölgyessy Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. június 1. 16:58
Ezek az elemzések - bármelyik elemzőtől - nem jók semmire, de jól lehet élni belőle. Számtalanszor kiderült már, hogy senki nem tud semmit.
Csermanek János
2008. május 30. 07:22
Most komolyan! Visszajöjjek?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását