2021. április 10. - Zsolt

Együttműködés a rivalizálás helyett

A 2010-es Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatban a rivalizálás helyett a hármas együttműködés lesz jellemző Pécs, Isztambul és Essen között, a programok összedolgozása szervezési és finanszírozási előnyökkel is jár - mondta el Hiller István oktat
2008. május 30. péntek 21:17 - Hírextra

A tárcavezető az Európai Unió és a mediterrán (Euromed) térség kulturális minisztereinek kétnapos, pénteken zárult athéni találkozóját követően adott telefonos nyilatkozatot az MTI-nek.

Hiller István hangsúlyozta: a tanácskozás keretében a török kulturális miniszterrel abban állapodott meg, hogy ezentúl évente kétszer kizárólag az EKF-projekt ügyében találkoznak; a megbeszéléseket Budapesten kezdik július első hetében. A Budapesten, Pécsett, majd az év második felében Törökországban folytatandó tárgyalások kizárólag Isztambul és Pécs kapcsolatára vonatkoznak - tette hozzá Hiller István.

A miniszter beszámolt arról, hogy tájékoztatást kapott a török EKF-projekt előkészületeiről, a finanszírozás technikáiról, valamint azokról a közös programokról, amelyeket a két város egymás területén valósít majd meg. Lesznek közös rendezvények a két városban, de a törököknek voltak javaslataik saját eseményekre Pécsett, valamint magyar programokra Isztambulban is. Ezeket a júliusi megbeszélésen időpontra és helyszínre lebontva pontosítják - tette hozzá.

Az EKF-előkészületekkel kapcsolatban Hiller István megjegyezte: a törökök szinte napra pontosan ott tartanak, ahol mi. Nálunk a múlt héten fogadták el a művészeti programot, a törököknél pedig ezen a héten.

A miniszter közölte: megbeszélést folytatott Christine Albanel francia kulturális miniszterrel, aki tájékoztatást adott arról, hogy az Európai Unió soros elnökségét hamarosan átvevő Franciaország a kulturális örökségmegóvás és az anyanyelv védelme érdekében él majd kezdeményezésekkel.
Hiller István kifejtette: a világörökségi listához hasonlóan egy európai kulturális örökségi listát is összeállítanának, ebben Magyarország támogatja a francia kezdeményezést; fontos, hogy ez nem zárná ki az UNESCO világörökségi listán való részvételt. A témában az első megbeszélés július második felében várható Versailles-ban.

A tárcavezető közölte még: a görög oktatási miniszterrel abban állapodott meg, hogy ősszel Budapesten munkamegbeszélést folytatnak a felsőoktatás átalakításáról.

Hiller István megemlítette, hogy a tanácskozáson felmerült a térség kultúráját megjelenítő felsőoktatási intézmény, az úgynevezett Euromed egyetem létrehozásának a gondolata, amelyet az uniós és az unión kívüli tagországok is helyeseltek, a finanszírozás módjáról hamarosan egyeztetnek.

Az Euromed-térség 37 országot köt össze, és saját területén a legsikeresebb egyeztető fórum. A szervezetnek az Európai Unió országain kívül tagjai a Földközi-tenger arab országai, valamint Izrael is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását