2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kiállították a visszadott műkincseket

A római köztársasági elnöki palotában, a Quirinaléban kiállították azokat a műkincseket, amelyeket az utóbbi időben amerikai múzeumok szolgáltattak vissza az olasz államnak.
2008. január 15. kedd 17:20 - Hírextra
A Los Angeles-i Getty, a bostoni Fine Arts múzeum, valamint a New York-i Metropolitan adott vissza 68 olyan nagy értékű műtárgyat, amely annak idején illegális úton került ki Olaszországból.
A római kormány már hosszú idő óta harcol azért, hogy az illegális ásatásokból, törvénytelen exportálásból származó művészeti örökség ne találjon fogadtatásra a nagy nyugati múzeumok részéről. Meghatározó dátum volt ebben 1972, amikor a Metropolitan egymillió dollárért megvásárolt egy kicsempészet, Eufrenius által i. e. 515-ben készített híres vázát. Újabb fordulatot 1995 hozott, amikor az olasz nyomozók Genf szabadkikötőjében egy raktárban olyan műkincsekre bukkantak, amelyeket illegálisan vittek ki. A "lelet" háromezer darabból állt, márvány frízek, vázák, freskódarabok voltak közöttük. Ugyanott rátaláltak egy kezdetleges archívumra is, benne fotók ezreire, amelyekkel valódiságukat akarták igazolni.

Sajnos egy-egy értékes darab megszerzése érdekében nagy múzeumok is figyelmen kívül hagyták az olasz törvényeket, a nemzetközi szabályokat és elfogadták hitelesítésül a sírrablók által a leletek származási helyéről készített ügyetlen polaroid fotókat - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A műkincsek visszaszolgáltatásáig sok tárgyalásra és némi nyomásra is szükség volt. A kulturális minisztérium 2006-ban bejelentette, hogy ezek a múzeumok vagy változtatnak magatartásukon és visszaadják az illegálisan kikerült műkincseket, vagy embargót léptetnek életbe velük szemben. Ez azt jelentette volna, hogy az olasz állam nem ad nekik kölcsön műveket és megszüntet minden tudományos cserét. A Getty-múzeum új igazgatója volt az első, aki pozitívan reagált. "Semmilyen ok nem engedheti meg számunkra, hogy visszatartsunk egy nyilvánvalóan lopott tárgyat" - jelentette ki. Így a Los angeles-i múzeum megrendezheti a római Borghese és más olasz múzeumok kincseiből kölcsönadott darabokkal az idén nyárra tervezett "Bernini és a barokk művészet" című kiállítást.

Az olasz kormány reményei szerint a folyamat bővíthető, tárgyalnak ennek érdekében más amerikai múzeumokkal, sőt, Dániával, Japánnal is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását