2024. április 20. - Tivadar

Afrika feketén-fehéren

Könyvbemutatók, filmvetítések mellett fotókiállítás és koncert is színesíti a vasárnapi Afrika feketén-fehéren elnevezésű fesztivált a budapesti Gödör Klubban - tájékoztatta Tesfay Sába, a rendezvény főszervezője az MTI-t. Elmondta: a fesztivál célja, hog
2008. május 30. péntek 11:18 - Hírextra
A fesztivál keretében három könyvet is bemutatnak, egyikük a Nobel-békedíjas dél-afrikai Nelson Mandela önéletrajzi kötete. A szabadság útján című könyvet a szerző közelgő 90. születésnapja kapcsán, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója alkalmából jelentette meg az Anthropolis Egyesület és a Nyitott Könyvműhely. Nelson Mandela egykori polgárjogi harcos, a Dél-Afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke a börtönökben eltöltött csaknem három évtized alatt a legsúlyosabb megaláztatásokat szenvedte el, de soha nem adta fel az apartheid elleni harcát.

A fesztiválon mutatják be Ishmael Beah Gyerekkatona voltam Afrikában - amíg ti játszottatok című kötetét. Halmos Ádám, a kiadó Nyitott Könyvműhely vezetője az MTI-nek elmondta, hogy ez az első olyan mű, amelyet egy olyan gyerek írt, aki testén-lelkén keresztül érezte a háborút. A fiút tizenhárom évesen sorozták be, rászoktatták a kokainra, s azzal fanatizálták, hogy azok ellen küzdhet majd, akik kiirtották a családját. A szerző ír a gyilkolásról, a menekülésről a háború elől és a szabadulásról.

Az afrikai leányanyákkal készült interjúkötet, A háború gyermekei - Gyermekanyák és Gyermekkatonák a Nagy Tavak vidékén című könyv bemutatóját is vasárnap tartják. A könyvhöz kapcsolódva két kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. A gyerekkatonák rajzaiból rendezett tárlat Szilasi Ildikó kulturális antropológus kongói gyűjtése, a már rehabilitáción részt vevő gyerekek művein többnyire katonák, fegyverek, háborút idéző motívumok jelennek meg; a gyermekanyák fotóiból rendezett kiállítás Schumicky Lilla észak-ugandai gyűjtése.

A fesztivál felolvasószínházában Nelson Mandela sorai Kálid Artúr színművész tolmácsolásában hallhatók, Ishmael Beah könyvéből Kembe Sorel ad elő részleteket, Nyerky Zsanett hangján pedig a leányanyák szólalnak meg.

A rendezvényen az érdeklődők megkóstolhatják az eritreai kávét, amelyet kis mozgatható tűzhelyen, faszénen pörkölnek, mozsárban törnek és agyagedényben főznek le. Emellett lesz afro-magyar divatbemutató, ruha- és textilkiállítás. A hangszerbemutatón különféle dobok, húros, gitárszerű hangszerek láthatók majd, a gyerekeket ruhafestés, ékszerkészítés várja. Az előadók között szerepel Hetényi Ambrus Soma, aki az afrikai fegyveres konfliktusokról beszél, vagy Pék Ildikó, aki Sierra Leonéban töltött vakációját mutatja be, zárásként pedig este tíz órakor a Sena - Forward Ever koncertjét hallhatják a látogatók a Gödör Klubban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását