2024. május 7. - Gizella

Szerződést bontatna a HospInvesttel a Heves megyei Fidesz-frakció

Rendkívüli közgyűlésen indítványozná a Heves megyei közgyűlés Fidesz-frakciója, hogy a szocialista vezetésű testület szerződésszegés miatt bontsa fel a szerződést a HospInvest Zrt.-vel; a cég 20 évre nyerte el a megyei kórház üzemeltetésének jogát.
2008. május 29. csütörtök 18:35 - Hírextra
Herman István frakcióigazgató és Tatár László frakcióvezető Egerben csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik, amelyre határozati javaslatot akarnak beadni a HospInvesttel kötött szerződés felbontásáról.

A Heves megyei önkormányzat március végén döntött arról, hogy júliustól 20 évig a HospInvest Zrt. működteti az egri, megyei Markhot Ferenc Kórházat. Az ellenzéki Fidesz nem szavazta meg a határozatot, és mindvégig ellene volt, hogy a HospInvest legyen a pályázat nyertese.

A fideszes politikusok elmondták: a HospInvest 100 százalékos tulajdonában lévő HospInvest Agria Kórház Kft. köti a munkaszerződéseket a kórház dolgozóival, ám a szerződés értelmében a vagyonkezelői és egészségügyi szolgáltatást a HospInvest köteles végezni, abba nem vonhat be alvállalkozót.

Sérelmezik, hogy a nyertes zrt. 11 nappal a szerződéskötés előtt jegyezte be a kft.-t, "vagyis tudta, hogy nem maga működteti majd az intézményt", de erről még csak nem is tájékoztatta a közgyűlést.

A frakcióigazgató tájékoztatása szerint az 500 ezer forintos törzstőkével bejegyzett Agria Kft. székhelye egy egri, ötödik emeleti lakás, "ahol hetek óta nem járt senki".

Ez komolytalan, és megalázó az önkormányzatra és a kórházra nézve is - mondta.
A felkínált munkaszerződést egyébként az 1060 dolgozóból 800-an nem írták alá, és a 130 orvosból is 104-en visszaadták, így a Fidesz képviselői szerint ellehetetlenül a kórház működése, az ÁNTSZ nem adhat működési engedélyt.

A kórház működését csak akkor lehet szavatolni, ha önkormányzati intézmény marad, és megmarad a dolgozók közalkalmazotti jogviszonya - mondta Tatár László.

Sós Tamás (MSZP), a közgyűlés elnöke a napokban levélben kérte a HospInvestet, hogy ne alvállalkozó bevonásával, hanem közvetlenül kössön szerződéseket a dolgozókkal, és vizsgálja meg, van-e lehetőség a dolgozók bérének emelésére.

Sós Tamás ezen lépését "szánalmas nyekergésnek" nevezte Herman István, mert szerinte ilyen helyzetben nem kérni kell, hanem látni, hogy a nyertes megszegi a szerződést.

Egyúttal felszólította Sós Tamást, hogy "a további káosz elkerülése érdekében mondjon le", és tegye meg ezt azért is, mert "nem lehet egy társadalommal, a kórházi dolgozók akaratával és a közigazgatási hivatallal szembe menni".

A rendkívüli közgyűlést kezdeményező aláírásokat hétfőn adják be, a többségnek 15 napja van, hogy mérlegelje, összehívja-e az ülést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását