2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Őrült lesz a szlovák politika?

Minden tiltakozás ellenére a szlovákiai nyelvtörvény holnap hatályba lép. Ennek okán több helyen lesznek tiltakozó demonstrációk, így kedden fél háromtól a szlovák nagykövetség előtt is. Fricz Tamás szervezőt, a Civil Összefogás vezetőjét kérdeztük.
2009. augusztus 31. hétfő 12:01 - Pénzes Dávid
Mire számítanak? Milyen hatást érhet el a demonstráció?

Nagyon fontos európai értékek kerültek veszélybe a nyelvtörvény kapcsán. Az egyik a szabadság, a másik a nemzet. Ha valaki nem használhatja saját anyanyelvét, nem kommunikálhat rajta, és nem védheti ezzel saját kultúráját az a szabadság óriási korlátozása. Ez elfogadhatatlan Európában, de az egész fejlett világban.

A másik a nemzet értéke. Ha a határontúli magyarokat korlátozzák nyelvhasználatukban, akkor az a magyar nemzetközösség egészét sérti. Ez ellen is szeretnénk fellépni.

Másfelől úgy látjuk, a jelenlegi magyar kormány gyakorlatilag tehetetlenül tűri, ahogy európai értékeket rongálnak - éppen a mi kárunkra. Nagyon halványan és puhányan reagálnak a dologra. Ezért gondoljuk úgy, nem szabad mindent a kormányainkra bízni, hanem a civil társadalomnak is reflektálnia kell. A Civil Összefogás Fórumnak éppen az az egyik alapelve, hogy bizonyos esetekben megmozgassuk a civileket, hogy a magyar állampolgárok is meg tudják mutatni, számukra sem mindegy mi történik a világban.

Milyen hatást várnak?

Az Civil Összefogás 12 pontja
1. Az összmagyarság nemzetként való megtartása
2. Az Élet szolgálata: a család megerősítése, az ifjúság nevelése, az idősek megbecsülése
3. Erkölcs, szeretet, türelem, az emberi jogok csorbítatlan tisztelete
4. A társadalom védelme a növekvő erőszakkal szemben
5. A vidék, a termőföld, az erdők és a lakott környezet védelme
6. Szociális piacgazdaság, melyben a munka visszanyeri becsületét
7. A társadalmi szolidaritáson alapuló biztosítási rendszer védelme
8. Magas szintű ingyenes oktatás
9. Értéket közvetítő média és kultúra
10. A közösségért vállalt felelősség tisztelete, hiteles személyeket a közéletbe, folyamatos párbeszéd választott képviselőinkkel
11. Az önkormányzatiság erősítése
12. Nemzeti hagyományainkon nyugvó Alkotmány
Közéleti cselekvés, amit vállalunk, ezért nem láthatjuk előre, milyen hatásai lesznek pontosan. Beleteszünk a kalapba egy tiltakozást, egy ellenállást, aminek lehet, hogy lesz következménye, de az is lehet, hogy nem. Persze mindig úgy kell nekiindulni, hogy lesznek következmények.

Lényeges tudni, hogy velünk egy időben Dunaszerdahelyen és Brüsszelben is tiltakoznak, azaz kint lesz a nemzetközi sajtó is. Ennek lehet annyi visszhangja, ami miatt mégis történhet valami.

Nem tartanak attól, hogy erre még jobban bekeményít a szlovák fél?

Ha őrültek, és ha egy Európa-ellenes magatartást akarnak tovább vinni, akkor megtehetik. De ha ezt megteszik, akkor sem kell megijedni. Ha bekeményítenek, akkor majd nekünk is jobban be kell keményítenünk. Abba kell hagyni azt a politikát, ami Kádár János külpolitikája volt, és ma is jellemző Magyarországra: állandó hátrálás, állandó meghunyászkodás. Ha még jobban keményítenek, akkor arra meg kell adni a megfelelő választ és majd meglátjuk, ki mellett áll ki az Európai Unió.

Kik a brüsszeli demonstrációban a partnerek?

Létezik egy Magyar Hullám nevű egyesület. Ők szervezik kint az eseményt. A Fidesz néppárti frakciójának a tagjai mind ott lesznek, de úgy tudjuk a többi magyar nemzetiségű képviselő is megjelenik. Talán még Szili Katalin is, mert ő is kint lesz…

Akkor ott inkább politikusok lesznek, nem a civilek.

Főként politikusok, de természetesen bárki részt vehet majd rajta.

Hány főre számítanak a szlovák követség előtt?

Azt gondolom, hogy több ezer ember eljöhet. De azért ezzel óvatosan fogalmaznék, mert tudjuk, hogy ez nem egy belpolitikai esemény, és tudjuk jól, a magyar emberek nehezebben mozdulnak meg, ha nem a legégetőbb dolgokról van szó. De ha pár ezren ott lennénk, az már megfelelő nyomás lenne.

Van arról tudomásuk, hogy átveszi-e a nagykövet a petíciót?

Még nem kaptunk választ a levelünkre. Mi várjuk, hogy ott legyen délután három óra tíz perckor. Ám illúzióink nincsenek. Mindenesetre mi felolvassuk, majd kitűzzük több helyre is a szöveget.

Terveznek további megmozdulásokat?

A szlovákiai ügyben nem. Meglátjuk, mik lesznek a következmények és akkor majd újra visszatérünk a kérdésre. De ha bármi válsághelyzet adódik, a CÖF-nek ott lesz a helye, hogy tegyen valamit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását