2024. május 4. - Mónika, Flórián

Összeférhetetlenségi szigorítás

A kormány szűkíti azon szervezetek körét, amelyek a jövőben a Nemzeti Civil Alapprogramból támogatást kaphatnak, és kizárja azokat a személyeket az alap kuratóriumából, akik bármilyen tisztséget betöltenek a politikai életben - mondta a Szociális és Munka
2008. május 29. csütörtök 15:23 - Hírextra

A kormány szerdai ülésén áttekintette a Nemzeti Civil Alapprogramból támogatásra jogosult szervezetek körét, és szigorú összeférhetetlenségi szabályokról döntött - közölte Simon Gábor.
Mint mondta, a kormány úgy ítélte meg, hogy indokolt a pártok részvételével alapított társadalmi szervezetek, a közalapítványok, a munkaadói és munkavállalói szervezetek támogatási lehetőségének a megszüntetése. Teljes mértékben a civil szférát kívánja finanszírozni a kormány az NCA-n keresztül - fűzte hozzá az államtitkár.

Közölte: a kormány szigorította az összeférhetetlenségi szabályokat is, hiszen a törvény - elfogadását követően - kizárja a pályázati eljárásokból azokat a társadalmi szervezeteket, amelyek valamely párttal öt éven belül kapcsolatban álltak, vagy állnak.

További összeférhetetlenségi szigorítás - mondta -, hogy nem lehetnek a NCA testületének tisztségviselői, tagjai azok a személyek, akik országgyűlési képviselők, megyei vagy fővárosi közgyűlések tagjai, települési önkormányzatok képviselőtestületének tagjai, illetve polgármesterek.
A közélet politikai oldalán szerepet vállalók nem lehetnek az NCA kuratóriumának tagjai - szögezte le Simon Gábor, aki hozzátette: akik jogosultak a tisztségek betöltésére, azok számára is időkorlátot javasol a kormány.

A törvény módosítása kitér az NCA finanszírozására is annak érdekében, hogy az alap költségvetése tervezhetőbb legyen - közölte Simon Gábor. A javaslat szerint kikerül a törvényből az állampolgárok felajánlásaiból származó összeg alsó és felső korlátját jelentő összeghatár.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását