2024. április 20. - Tivadar

Elkészült a műemlék templom orgonája

Elkészült a műemlék Avasi református templom orgonája, a hangszert június 4-én egy hangversennyel avatják fel - jelentette be Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. május 29. csütörtök 15:25 - Hírextra

A műemlék templomban - amely szinte egyidős Miskolccal - 1968 óta rendeznek hangversenyeket, hiszen az épületnek különlegesen jó az akusztikája - idézte fel az alpolgármester az orgona építésének előzményeit, majd arra is kitért, hogy az új orgona építésének gondolata 2003-ban merült fel.

Kifejtette: akkor kilenc orgonaművész fordult kéréssel a város vezetéséhez az új hangszer ügyében, azzal az indokkal, hogy - bár a liturgikus eseményeken megszólal a régi orgona - többé nem lehet színvonalas, zenei élményt nyújtani az Avasi templomban.

A város támogatásával, 60 millió forintos beruházással elkészült az új hangszer, így június 4-én a miskolciak és az ideérkező vendégek is meghallgathatják, amikor az első dallamok felcsendülnek - mondta Fedor Vilmos.

Váradi Ernő orgonaépítő a műszaki adatok kapcsán beszámolt arról, hogy a 25 regiszteres, középnagyságú hangszer mechanikus rendszerű, elsősorban neobarokk hangzást képvisel. Emellett természetesen minden műfaj és minden korstílus megszólaltatható rajta, hiszen a hangszer adottságai lehetőséget adnak erre, emellett az elhelyezése akusztikailag is tökéletes.

A templom bejárat fölötti karzatán egyébként ott van a régi, védett Angster orgona is, így akár egyszerre két hangszer közreműködésével is lehet hangversenyt tartani. A város vezetése, a református gyülekezet, illetve a kulturális szakemberek úgy fogalmaztak, hogy remélik, az új orgona hangjai visszacsalogatják a koncertekre a zeneszerető közönséget, mert a június 4-i avató hangverseny után számos zenei program várja majd az érdeklődőket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását