2024. március 29. - Auguszta

Yves Saint Laurent 40 éve

Nagy retrospektív kiállítás nyílik az Yves Saint Laurent divatház 40 évéről a montréali Szépművészeti Múzeumban (MBA) csütörtökön - az első a maga nemében.
2008. május 28. szerda 17:28 - Hírextra
Ez alkalomból az MBA 145, kiegészítőkkel felszerelt modellt mutat be, amelyeket nagy műgonddal választottak ki. A divatházról Pierre Bergé, Yves Saint Laurent négy évtizedes munkatársa, közös alapítványuk vezetője úgy nyilatkozott, hogy szerinte "ez az egyetlen teljesen autentikus valamennyi közül, a Diortól egészen a Balenciagáig". A cég 5000 eredeti kreációt és több mint 50 ezer különböző egyéb tárgyat hozott létre 40 év alatt.

Az elegancia francia apostolának stílusa, amelyet a modern és a népi kultúra, valamint ázsiai és afrikai világ képzeletbeli útjai ihlettek, örökre forradalmasították a női készruhák divatját- állítják a kiállítás biztosai.

A tárlat bemutatja a tervező munkásságát a Dior-cégnél történt ígéretes debütálástól egészen az általa vezetett utolsó, 2002-es divatbemutatóig.

Yves Saint Laurent (akit gyakran írnak Yves Saint-Laurent-nak és Yves St. Laurent-nak is) 1936-ban született Algériában, amely akkor francia gyarmat volt. 1957-ben vette át a Dior házat, annak alapítója, Christian Dior halálakor. Saint Laurent és örök üzletember társa, Bergé 1961-ben hozták létre saját divatcégüket, és már egy évvel később a "Trapézvonal"-kollekcióval megkezdték az időtlen és univerzális öltözködési elvek újrafogalmazását.

A tervező a legnagyobb szenzációt 1968 körül okozta előbb a szmoking, majd a ballonkabát nőiesítésével, végül pedig nadrág-kreációival járult hozzá az "uniszex"-divat világméretű hódításához. Maga Saint Laurent amúgy is mindig a nemek egyenlőségét hirdette, túl divattervezői munkáján is. Közben rendszeresen tervezett kosztümöket színháznak és mozinak egyaránt, egyik legkedvesebb modellje Catherine Deneuve volt.

A 2002-ben visszavonult Yves Saint Laurent, aki tavaly decemberben megkapta a francia Becsületrend Főtisztje érdemrendet Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnöktől, magát "kézművesnek, boldogság-gyártónak" szereti nevezni. Meggyőződése, hogy "divatok jönnek és mennek, de a stílus marad, a divat hasztalan, a stílus nem".

A kiállítás szeptember 28-ig látható Montréalban, majd november 1-től San Franciscóban állítják ki az Yves Saint Laurent-gyűjteményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását