2024. május 2. - Zsigmond

Romsics Ignác új könyve

A 20. század történetét tekinti át Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész újonnan megjelent, ezernél is több képpel gazdagított összefoglaló munkája, amelynek szövegét illusztrációk nélkül, egy kisebb formátumú könyvben is közzé tette a Rubicon Kiadó.
2007. november 29. csütörtök 09:30 - Hírextra
A 20. század képes története című, mintegy ötszáz oldalas, nagy alakú kiadvány és A 20. század rövid története című kötet egy időben, a Rubicon-könyvek sorozatban látott napvilágot.
A két kiadvány szövege megegyezik, az utóbbi könyv azonban nem tartalmaz képeket, kiegészítéseket. Rácz Árpád, a kötet szerkesztője, a kiadó vezetője a kétféle változat megjelentetését az MTI-nek azzal indokolta: szerették volna elérni, hogy a kiadvány mindenki számára elérhető legyen, azt a diákok, a nyugdíjasok, a szerényebb jövedelmű olvasók is kézbe vehessék.

Tudomása szerint ehhez hasonló vállalkozásra még nem volt példa Magyarországon, ez az első, ily módon megjelentetett könyv.

Rácz Árpád a történész által írt szöveg kapcsán rámutatott arra: ez az első eset a magyar történettudományban, hogy egy szerző egységes keretrendszerben, ugyanazon szempontok szerint, egy könyvben dolgozza fel a világ és Magyarország 20. századi történetét.
Romsics Ignác munkája egyenlő arányban ad helyet Magyarország és a világ történetének, a politikai viszonyok mellett a gazdaság, a társadalom és a művelődés terén végbement korszakos változásokat is bemutatja.

A történészprofesszor számára Einstein, Freud vagy Picasso hozzájárulása az emberiség történetéhez éppoly fontos, mint Roosevelt, Churchill, Hitler vagy Sztálin politikája - érzékeltette a kötetek sokoldalúságát a kiadó.

Mint az előszóban olvasható, a szerző Magyarország történetét az európai viszonyokat, tágabban pedig a világtörténelem összefüggéseit is bemutatva tárgyalja. Kiemelten ír a környezetszennyezés, a női emancipáció, valamint a kisebbségi kérdés magyar és nemzetközi vonatkozásairól.

A könyv időhatárai az 1900 körüli évektől körülbelül 2000-ig terjednek. A munka 9 nagy fejezetből áll, ezek közül 4 a világ, 4 pedig Magyarország történetével foglalkozik, időrendi bontásban. Az utolsó rész az egész század teljesítményét mérlegeli.

A lezáró fejezetben az "Így látja a 20. századot" című rövid értékeléseket olyan személyiségek fogalmazták meg, mint John Lukacs történész (Egyesült Államok), Raymond Firth antropológus, Yehudi Menuhin hegedűművész (Nagy-Britannia) és Primo Levi író (Olaszország), Magyarországról a nemrégiben elhunyt Kosáry Domokos történész, továbbá Lengyel László politológus, Csoóri Sándor költő és Kopátsy Sándor közgazdász.

A 20. század a "szélsőségek kora" volt - idézte Eric Hobsbawn brit történész kifejezését az utolsó részben Romsics Ignác. Kosáry Domokos pedig úgy fogalmazott: ez egy kegyetlen század volt, egész Európa számára.

A könyv magyar és egyetemes történeti fejezeteihez egyaránt gazdag mellékletanyag párosul. A több mint ezer fotó, térkép, grafikon és eredeti forrásszöveg nemcsak illusztrálja a szerző mondanivalóját, hanem számos esetben ki is egészíti azt. Az oldalakon láthatók moziplakátok, újsághirdetések, festmények, levelezőlapok, karikatúrák, gúnyrajzok is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

deep
2008. november 14. 11:15
Egy kritika a könyv(ek)ről:
http://www.scriptorium.eoldal.hu/cikkek/konyvjelzo/szines-es-szintelen-antologia
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását