2024. április 27. - Zita

Térségi Integrált Szakképzési Központot avattak

Hat szakképző intézményt összefogó, hiányszakmák oktatására szakosodott Térségi Integrált Szakképző Központot (TISZK) avattak szerdán Egerben a Nemzeti Fejlesztési Terv mintegy 1 milliárd forintos támogatásával.
2008. május 28. szerda 18:28 - Hírextra
Az ország versenyképességének az egyik alapfeltétele a modern szakképzés megteremtése - hangsúlyozta a létesítmény átadásakor a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakképzésért felelős szakállamtitkára.

Különösen fontos az a törekvés, hogy az intézmények a munkáltatókkal konzultálva alkalmazkodjanak a munkaerő-piaci igényekhez. Az egri TISZK-ben éppen ezért kerül sor a hiányszakmák oktatására - tette hozzá Székely Judit.

Ugyancsak lényegesnek nevezte a szakállamtitkár a felnőttképzést, hiszen, a felmérések szerint, ma már egy-egy munkavállalónak hatszor-hétszer kell visszaülnie az iskolapadba, hogy megállja a helyét a munkaerőpiacon.

A most felavatott intézményben erre is lehetőség nyílik - mondta Székely Judit.
Kovács István Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese arról beszélt, hogy Magyarország számára kulcskérdés a foglalkoztatási helyzet javítása.
Ugyanis a térségi felzárkóztatás, illetve az intenzívebb tőkevonzás nem valósítható meg a modern szakmunkásképzés megteremtése nélkül - mondta.

Eger városa egy Szakképzési Szervezési Társaság megalakítását tervezi a város és a térség munkáltatóinak bevonásával, a település tőkevonzó képességének javítása érdekében - erről már Habis László, a település polgármestere beszélt az avatóünnepségen.

Ebben annál is inkább térségi szerepet kell vállalnia a megyeszékhelynek, mert miközben Heves megye szakképző intézményeinek az 50 százaléka Egerben működik, a diákok 60 százaléka nem egri - mondta az önkormányzati vezető.

A Humán Erőforrás-fejlesztési Operatív Program támogatásával megvalósult új intézményben, CNC-forgácsoló, nyomdaipari, kiskereskedelmi és elektrotechnikai tanműhelyek mellett, helyet kapott egy vállalkozói szaktanterem és egy konferenciaterem is.

Ugyanakkor az intézmény feladatai közé tartozik a pályaorientáció, az átképzés és a felnőttképzés.
Országszerte egyébként 16 Térségi Integrált Szakképző Központ létesül a hazai szakmunkásképzés modernizálása érdekében az Európai Unió támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását