2024. április 24. - György

Fónagy: A vasút nem vállalkozás

A magyar vasút nem nyereségorientált vállalkozás, hanem közszolgáltatás, amit a magyar kormánynak veszteséges működés mellett is fenn kell tartania - mondta Fónagy János a Fidesz szakpolitikusa a vasúti vonalak megszüntetése kapcsán kedden az MTI-nek.
2007. november 6. kedd 16:21 - Hírextra

A politikus közölte: tiltakozik további vasúti szárnyvonalak megszüntetése ellen és kéri Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, hogy vizsgálja felül erre vonatkozó döntéseit.

A képviselő elmondta: tudja, hogy a szerdára tervezett vasutassztrájk sok embernek okoz majd kellemetlenséget, ennek ellenére szükségesnek tartja, hogy a dolgozok érvényesíthessék érdekeiket.

A vasutas szakszervezetek szerdán 6 és 8 óra között kétórás országos sztrájkot tartanak mert a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium újabb vasútvonalak bezárását és a vonatforgalom korlátozását készíti elő - jelentette be Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) elnöke kedden.

Gaskó István elmondta: ha a szerdai kétórás sztrájkjuk nem ér el eredményt, és nem indul érdemi tárgyalás a vasútvonalakról, akkor további munkabeszüntetésekre lehet számítani.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) államtitkára, Garamhegyi Ábel ezt megelőzően, a szakszervezetekkel kedd reggel folytatott megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón közölte: reméli, hogy a vasúti érdekképviseletek nem tartják meg a szárnyvonalak tervezett bezárása miatt szerdára meghirdetett sztrájkjukat. Mint mondta, a Vasutasok Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete képviselőinek hangsúlyozta, hogy még nincs döntés a 38 mellékvonallal kapcsolatban, hiszen a térségi közlekedés működtetésére szerdáig kell a szándéknyilatkozatokat beadni.

Az MTI kérdésére Garamhegyi Ábel elmondta: eddig 4-5 szándéknyilatkozat érkezett a szárnyvonalak működtetésére. Az esetleges bezárásokról november közepén-végén várható döntés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását