2024. május 2. - Zsigmond

Goodbye Kitty Hawk!

47 évi aktív szolgálat és tízéves jokoszukai állomásozás után szerda reggel - fedélzetén az ünnepélyesen felsorakozott személyzettel - kihajózott a japán kikötőből a USS Kitty Hawk amerikai repülőgéphordozó, amely a maga kategóriájában a legrégebbi volt a
2008. május 28. szerda 18:32 - Hírextra
A hajót japán iskolásgyerekek százai és rezesbandák búcsúztatták a parton. Felváltására a nyáron az atommeghajtású USS George Washington érkezik Jokoszukába. Útban hazafelé a Kitty Hawk kiköt Pearl Harborban a Hawaii-szigeteken, majd a bremertoni dokkokban szerelik le az úszó repülőteret.

Az 1961-ben épült repülőgéphordozó 1998-ban az első volt, amelyet állandó megbízatással tartottak az Egyesült Államokon kívüli kikötőben. Azóta 20 missziót hajtott végre a Csendes-óceán nyugati térségében, és a rajta állomásozó repülőgépek részt vettek az iraki hadműveletekben.

"Amióta ideérkezett 1998 augusztusában, a Kitty Hawk az erő látható jelképe volt a gyorsan változó világban" - mondta búcsúztató beszédében Thomas Schieffer tokiói amerikai nagykövet.
A Kitty Hawk és harccsoportja az amerikai hetedik flotta központi ereje. Ez a flotta a legnagyobb az amerikai tengerészeti erők sorában: 40-50 hajó, 120 repülőgép és mintegy 20 ezer tengerész és tengerészgyalogos tartozik hozzá. A flotta 21 hajója állomásozik Japánban és a csendes-óceáni Guam szigetén, a többiek a Hawaii-szigetek és az amerikai nyugati part kikötőiből csatlakoznak egymást váltva ehhez a tengerészeti erőhöz.

A 7. flotta többi hajóival együtt a jokoszukai harccsoport 84 millió négyzetkilométeres térségben fejti ki tevékenységét a Csendes- és az Indiai-óceánon.


A japán vezetés erőteljesen támogatja az amerikaiak jelenlétét a szigetországban, ismételten hangsúlyozza, hogy a Japánban állomásozó amerikai csapatok egész Ázsia számára stabilizáló erőt jelentenek. Mindazonáltal a Kitty Hawk felváltása egy atommeghajtású repülőgéphordozóval sokakban - akiket aggaszt egy baleset veszélye - aggodalmat kelt. A flotta tisztjei szerint azonban a USS George Washington biztonságos, atommeghajtású hajók pedig gyakran megfordultak Jokoszukában eddig is - anélkül, hogy ez bármilyen problémát okozott volna.

A George Washingtonnal kapcsolatban újabb nyugtalanságot keltett, hogy május elején tűz keletkezett a fedélzetén, és egy matróz megsérült, 23-an pedig hősokkot kaptak. A tűz egy kábelfolyosón terjedt és több órába telt, amíg megfékezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását