2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az MTV-székház ostrom vádlottjai tagadnak

Megkezdődött a vádlottak meghallgatása a Magyar Televízió (MTV) székházának másfél évvel ezelőtti ostroma miatt indult büntetőperben, az első hat vádlott jobbára tagadta bűnösségét a szerdai tárgyaláson, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
2008. május 28. szerda 15:00 - Hírextra
Az MTV-székház 2006. szeptember 19-i esti megtámadása és "elfoglalása" kapcsán 39 személy ellen emelt vádat az ügyészség közérdekű üzem működésének megzavarása, rongálás, lopás és más bűncselekmények miatt.

Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A rendbontók 29 millió forintos kárt okoztak az MTV-nek, továbbá az épület előtt autókat borogattak, gyújtottak fel. Az elkövetők egy része az eljárás során ismeretlen maradt.

A szerdán meghallgatott féltucatnyi vádlott többnyire tagadta bűnösségét, csak egyvalaki volt, aki részleges beismerő vallomást tett; korábban önként jelentkezett a rendőrségen és elmondása szerint nagyon megbánta tettét.

E. Tamás elsőrendű vádlott például arról beszélt, hogy csak csitítani, nyugtatni próbálta a székház bejáratánál hangoskodókat, erőszakoskodókat, de a könnygáztól rosszul lett, egy kő fejen találta, és akkor, amikor a gyújtogatás, a székházba behatolás történt, ő már mentőben volt.

Arra a kérdésre, miért vallotta a nyomozás kezdetén többször is, hogy egy követ eldobott a székház közelében, annyit mondott: "félt, nyomorult, kétségbeesett, fáradt volt", és "megegyezett" a kihallgatóval, abban a reményben, hogy elengedik. "Ha mindenkinek annyi szerepe lett volna az ügyben mint nekem, akkor nem lenne ügy" - jegyezte meg a vádlott.

N. Tibor a tárgyaláson ismertetett nyomozati vallomása szerint csak messziről látta az erőszakos eseményeket, később bement az épületbe, és ott egy "punktól" kapott egy chipset emlékbe, ezután távozott.
S. Tamás arról beszélt, hogy a váddal ellentétben nem dobott követ, üveget, csak egy műanyagdarabot, továbbá tenyérrel indulatosan rácsapott egy személygépkocsira.

Akkoriban "komoly frusztráció és feszültség gyűlt össze bennem, mert három diplomával nem tudtam elhelyezkedni. Egyéni sorsom kilátástalansága és hazám kiúttalansága manifesztálódott a történtekben" - magyarázta a vádlott, aki állítása szerint nem hangoskodott a székház aulájában, hanem a Himnuszt énekelte.

S. Tamás elmondta azt is, hogy "kíváncsiságból" ment be az épületbe, nem vezette agresszív, károkozó szándék.

Több vádlott is beszámolt arról, hogy "elkapta a hév", "elragadta a tömeg".

Egyikük elmondta, hogy a történteket követő nap önként jelentkezett a rendőrségen, és felismerte magát a videofelvételeken, amint 4-5 alkalommal követ dob a vízágyú felé, és a karosszériáját el is találja. Ez a fiatalember elmondása szerint nagyon megbánta tettét.

A bíró a tárgyaláson többször figyelmeztette a hallgatóságot azért, mert megtapsolták a vádlottakat, illetve szidták a kormányfőt.

Az MTV-székház ostroma miatt indult büntetőper - várhatóan több tárgyaláson át - a további, több mint 30 vádlott meghallgatásával folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A tárgyalásokra csak előzetes regisztrációval juthatnak be az érdeklődők, a szerdai, második tárgyaláson a bíróság nagyterme félig telt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását