2024. június 2. - Kármen, Anita

Nem leszel rövidlátó, ha levegőn vagy

Megóvhatja a gyerekeket a rövidlátás kialakulásától, ha napi pár órát a szabadban töltenek - közölték kedden ausztrál kutatók.A nappali világosságban, nyílt téren eltöltött napi két-három óra segíti a szem fejlődését, és drámaian csökkenti a rövidlátás (m
2009. január 6. kedd 14:04 - Hírextra
A rövidlátás, mely hagyományos problémája a magasan képzett embereknek, csúcsokat dönt Kelet-Ázsiában - mondta Ian Morgan, a kutatás vezetője. "Hongkongban, Tajvanon, Japánban, Koreában és Kínában egyre több gyereknek van gondja a látásával, sőt a szingapúriak 90 százaléka visel szemüveget, mire elhagyja az iskolát" - teszi hozzá Morgan. Ehhez képest Ausztráliában csak húsz százalék a rövidlátók aránya, amit a kutató jó eredménynek tart.

Az összehasonlító tanulmány szerint a hat-hét éves gyerekek körében a szingapúriak 30 százalékánál, míg az ausztráloknak csupán 1,3 százalékánál alakult már ki rövidlátás. Az arányok akkor is hasonlóan alakultak, amikor az etnikai tényezők kizárása érdekében csak a kínai származásúak utódainak adatait vizsgálták mindkét országban.

Az egyetlen lényegi különbség a szingapúri és az ausztrál gyerekek között az volt, hogy az előbbiek átlagosan csupán napi 30 percet töltenek a szabadban, míg az utóbbiak ennek négyszeresét, átlagosan két órát. Mindkét csoport közel azonos tartamú időt töltött olvasással, televíziózással, számítógépes játékokkal, ami cáfolja az elméletet, hogy a vibráló képernyő okozná a gyerekek látásromlását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását