2024. május 8. - Mihály

Lesz pénz a Balaton-kutatásra

Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete 24 millió forintot kap idén a Balaton-kutatásra amelyhez a Magyar Tudományos Akadémia, a gazdasági tárca és a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) 8-8 millió forinttal járul hozzá - számolt be Suchman Tamás, a BFT el
2008. május 27. kedd 20:39 - Hírextra
Mint arról korábban hírt adtunk, tavaly óta sem támogatáshoz, sem pályázati pénzekhez nem jutott a tihanyi kutatóintézet, amely a kutatások folytatásának ellehetetlenülése miatt Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterhez fordult segítségért április közepén. A kilencvenes évek közepétől a Miniszterelnöki Hivatal biztosította a tókutatás anyagi keretét, kezdetben 120 millió forintos, majd egyre apadó kerettel. A támogatás ügye később átkerült a területfejlesztési tárcához, amely tavaly már nem adott pénzt a kutatómunka folytatására.

Suchman Tamás beszámolója szerint azon túl, hogy sikerült az idei évre 24 millió forintot biztosítani a tihanyi intézet munkájához, mint BFT-elnök vállalta azt is, hogy a jövő évi költségvetés összeállításakor javaslatot tesz a kutatóbázis rendszeres, költségvetési tételként való támogatására.

Bíró Péter a kutatóintézet vezetője a hírre reagálva örömét fejezte ki, de megjegyezte, hogy évente mintegy 50 millió forintot kellene Balaton-kutatásra fordítani, ami nem áldozat ahhoz képest, hogy évente 500-600 milliárd forintra tehető a balatoni üdülőrégió idegenforgalmi bevétele. Hangsúlyozta, a Balatont folyamatosan kell kutatni, és a kieső éveket pedig nem lehet pótolni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását