2024. május 4. - Mónika, Flórián

Lendvai: Nyítva az ajtónk a koalíció előtt

Az MSZP kész és képes az önálló kormányzásra, de az ajtót nyitva hagyja a koalíciós partner előtt - jelentette ki Lendvai Ildikó. A megújult koalíció mellett van lehetőség egy, a közös érdekek mentén kiszámíthatóvá tett lazább parlamenti együttműködésre i
2008. április 17. csütörtök 18:52 - Hírextra
Lendvai Ildikó szerint bármilyen együttműködési formát választ a két párt, mindenképpen szükséges a meglévő koalíciós program bizonyos fejezeteinek újratárgyalása.

A frakcióvezető azt mondta, minden programvita ellenére az teszi lehetségessé az együttműködést, hogy az SZDSZ és az MSZP az a két párt, amely leginkább hasonlóan vélekedik az ország előtt álló két alapkérdésről, a modernizációról és a demokrácia értelmezéséről.

A korábbi közös program két ponton mindenképpen újratárgyalást igényel. Az MSZP az egészségügyi programfejezet, az SZDSZ pedig az adópolitika újragondolását tartja szükségesnek - szögezte le Lendvai Ildikó.

A szocialista párt szerint a változatlan célt, a finanszírozás és az ellátás színvonalának javítását, a betegekért folyó versenyt nem a pénztári rendszeren, hanem a szolgáltatók, vagyis az ellátórendszer versenyeztetésével lehet megvalósítani - ismertette a politikus. Az SZDSZ 600 milliárd forintos adócsökkentési csomagjáról annyit mondott, hogy az sem a kormányprogramban, sem az időközi koalíciós megállapodásban, sem a konvergenciaprogramban nem szerepel.

A továbbiakban arról szólt, hogy, amennyiben önállóan folytatják a kormányzást, szükségesnek tartja a párt baloldali arcának jobb megmutatását, ami nem jelent alapvető fordulatot. Hozzáfűzte: a reformok bevezetése baloldali kötelezettség, ha a nagy társadalmi ellátó rendszereket a finanszírozhatatlanság veszélye fenyegeti. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt két év programja is baloldali program volt, az elkövetett ezer hiba ellenére - hangsúlyozta Lendvai Ildikó.

Mint elhangzott, az MSZP baloldali változtatásra törekszik a kormányzat működési modelljét illetően, ugyanis a társadalmi párbeszéd tekintetében deficit alakult ki az elmúlt két évben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ozmium
2008. április 17. 20:02
Ha én MSZP lennék, alaposan kiszellőztetnék, és hívnám a szellemirtókat.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását