2024. április 26. - Ervin

Végre van vita a médiacsomagról

Üdvözli a médiatörvény-csomag kapcsán kialakuló társadalmi vitát a Magyar Polgári Média Egyesület (MPME), valamint azt is, hogy ennek hatására a kormány átgondolni látszik a szabályozás egyes elemeit - olvasható a szervezet által az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.
2010. június 25. péntek 17:10 - HírExtra
Az egyesület ugyanakkor eltúlzottnak tartja Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője és más társadalmi szervezetek nyilatkozatait, amelyek a magyarországi médiaszabadság megszűnésének "rémével fenyegetnek" a még el nem fogadott törvénycsomag kapcsán - írták.

Mint olvasható, az EBESZ képviselője "aggodalmának középpontjában az áll, hogy a tervezet szerint az Országgyűlés kétharmados többséggel választaná meg a Médiatanács elnökét és tagjait, illetőleg a közszolgálati médiumok felügyeletét ellátó kuratóriumok tagjait, és ez az arány a jelenlegi parlamenti erőviszonyok mellett a kormány túlzott befolyását teszi lehetővé".

Az MPME ugyanakkor szeretné felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy önmagában ez a tény még nem jelenti a demokrácia végét, hiszen sok európai államban egyszerűen a kormány nevezi ki a médiahatóság vagy a közszolgálati média vezetőit.

Példaként említik, hogy a brit hírközlési és médiahatóság tagjait a kormány egyik államtitkára, a BBC tanácsának tagjait miniszteri javaslatra pedig az uralkodó nevezi ki. Svédországban is a kormány nevezi ki a médiahatóság vezetőjét - mutattak rá.

Véleményük szerint egyes szakmai fórumok "eltúlzott aggályokat" vetnek fel a törvénycsomaggal, "a Rákosi-éra visszatértével riogatnak", ami azzal a káros hatással jár, hogy megakadályozza a higgadt, szakmai társadalmi vita lefolytatását, amire pedig a jelen helyzetben a leginkább szükség lenne.

Álláspontjuk szerint - mint írták - a benyújtott törvénycsomagnak "vannak jó részei" – így például az, hogy a hatósági összevonások és a közszolgálati médiát felügyelő kuratóriumi tagság csökkentésével egy sokkal olcsóbb és átláthatóbb rendszer jöhet létre.

Az egyesület szerint ugyanakkor fontos józan hangon felhívni a kormány figyelmét a hiányosságokra. Véleményük szerint a civil társadalmat képviselő szervezetek számát növelni kellene, és az általuk megvalósított ellenőrzés "mélységén és jelentőségén" is javítani kell.

Lényeges továbbá, hogy a közszolgálati médiumok vezérigazgatóinak kiválasztásában a szakmai szempontok érvényesüljenek, ennek garanciái azonban hiányoznak a törvényjavaslatból - zárul a közlemény.

A Fidesz médiacsomagjával kapcsolatban az utóbbi hetekben több hazai sajtószakmai szervezet is kifogásokat emelt. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-felelőse a csomag visszavonását kérte a magyar kormánytól. Az Európai Újságíró Szövetség közleménye szerint a javaslat korlátozó jellegű, amely szűkíti a véleménynyilvánítás jogát. A sajtószabadságról és médiatartalmakról szóló kerettörvényről a parlament kulturális és sajtóbizottságának szerdai ülésén számos itthoni szakmai szervezet is elmondta véleményét, s többségük bírálta a tervezetet. A Fidesz ezután a joganyaghoz tíz bizottsági módosító indítványt terjesztett az parlament elé.

Június 11-én Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselők egy öt elemből álló médiacsomagot nyújtottak be a parlamentnek, s ezek közül az intézményi változtatást célzó négy előterjesztésről az Országgyűlés már a jövő héten dönt. A Fidesz a múlt héten jelentette be, hogy a sajtószabadságról és médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitáját ugyan még a nyári ülésszakban le szeretnék folytatni, ám a javaslatról csak a nyári társadalmi egyeztetést követően, az őszi ülésszakban szavaznának. A kormánypárt szerdán tíz bizottsági módosító indítványt is beterjesztett az országgyűlés elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását