2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lebuktak az égi pisztolyok

Amerikai és brit természettudósok lelepleztek egy pár kétszáz éves "égi" párbajpisztolyt, amelyet egykor James Madison, az Egyesült Államok negyedik elnöke kapott.
2008. május 27. kedd 18:13 - Hírextra
Az ajándékozó Ignácio Alvarez tábornok, a Dél-Amerikai régió - a mai Argentína - parancsnoka, aki cirkalmas levelében arról biztosította az államfőt, hogy a díszes párbajpisztolyok egy meteorit fémjéből készültek - olvasható a BBC News hírei között.

Az idők folyamán a fegyver a következő elnök, James Monroe tulajdonába került, s jelenleg az államfőnek szentelt múzeumban látható. A pisztolyok "égi" eredetét senki sem vonta kétségbe, míg amerikai és brit kutatók a legmodernebb eszközök segítségével nem kezdték vizsgálni a fegyvereket. A kutatások eredményei megkérdőjelezik a pisztolyok eredetével kapcsolatos elméleteket, s egy sor új kérdést vetnek fel a történészek számára.

A vizsgálat keretében a pisztolyokat röntgenfluoreszcenciának vetették alá, hogy a felületükről kapjanak részletes információt. A komputeres tomográfia (CT) segítségével a tudósok a fém belső struktúrájába nyertek betekintés. A döntő vizsgálatokra Nagy-Britanniában, Oxfordban került sor, ahol az úgynevezett ISIS-berendezés révén neutronnyalábbal az atomok szintjén elemezték a fémet.

"A neutronnyalábok segítségével megvizsgálhatjuk, hogy hol helyezkednek el az atomok, s miként viselkednek" - magyarázta a berendezés működését Andrew Taylor, az ISIS igazgatója, hozzátéve, hogy a vizsgálat nem roncsolja az anyagot.

"ISIS nélkül egy-egy kis darabkát le kellene hasítani a vizsgált tárgyból, hogy mikroszkóp segítségével megvizsgáljuk" - mutatott rá a tudós.

Az oxfordi laboratóriumban nyert adatokat összehasonlították Argentínában, a Campo del Cielói kráterben lelt meteoritdarab jellemzőivel: állítólag az itt fellelt égi fémdarabból készítették annak idején a párbajpisztolyokat.

Mint kiderült, a két fém között semmi hasonlóság sincs. Ráadásul a múzeum kurátorai biztosak voltak abban, hogy a pisztolyok ezüstből készültek, ám az ISIS megcáfolta ezeket a hiedelmeket. Az egykori fegyverkészítők ugyanis rézötvözetet használtak, amely összetételét tekintve igen hasonlít a Dél-kelet Ázsiából ebből az időből származó étkészletek alapanyagára.

"Úgy tűnt, mintha ezüstből készültek volna, de olcsóbb alapanyagokból gyártották a pisztolyokat" - mutatott rá az oxfordi vizsgálatokat végző Evelyne Godfrey.

Más vizsgálatok bebizonyították, hogy a pisztolyok nem csupán ceremoniális célokat szolgáltak, ahogy korábban hitték, hanem teljes egészében működőképes fegyverekről van szó.

A vizsgálati eredmények egy sor kérdést vetnek fel, olyanokat, mint hogy mi lehetett Alvarez tábornok célja, aki levelében igen ékesszólóan ecseteli James Madison elnök iránt érzett csodálatát, s eközben olcsóbb alapanyagból készített ajándékkal "lepi" meg.

A kutatók szerint a legvalószínűbb magyarázat, hogy félrevezették a tábornokot, elhitetve vele, hogy égi fémből készített fegyverekről van szó. Így Ignacio Alvarez teljesen jóhiszeműen ajándékozta a pisztolyokat az amerikai elnöknek, hiszen abban az időben nem volt olyan anyagvizsgálati módszer, amellyel kideríthető lett volna a csalás.

A tábornok levelében egy harmadik pisztolyról is említést tesz, amely szintén a Campo del Cielói kráterbe talált meteorit fémjéből készült. Ha sikerülne fellelni ezt a fegyvert, s ugyanazoknak a vizsgálatoknak alávetni, mint a két másik pisztolyt, egy ilyen elemzés végre segítene a történészeknek megfejteni a pisztolyok eredetét.

"Amennyiben a harmadik teljesen azonos az első kettővel, ez azt jelenti, hogy mindhárom pisztolyt ugyanaz a személy készítette, s a tábornokot vagy félrevezették, vagy Ignácio Alvarez hazudott, és egyik fegyvert sem a Campo del Cielo-kráter meteorjából készítették" - mondta Meghan Budinger,a James Monroe Múzeum kurátora.

Mint mondta, amennyiben a harmadik pisztoly teljességgel különbözik, ez viszont azt jelenti, hogy a múzeumban őrzött másik kettő soha nem képezte James Madison tulajdonát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását