2024. március 29. - Auguszta

Az íróasztalunk a mikrobák melegágya?

A női alkalmazottak íróasztalán, a telefonján, a számítógépén, a billentyűzetén, az írószerein és a személyes holmijain háromszor-négyszer több baktérium található, mint a férfi kollégák környezetében. A vizsgálatot az Arizonai Egyetemen végezték el, a ku
2007. március 12. hétfő 11:58 - Hírextra

A kutatás vezetője, Charles Gerba a vizsgálatok kezdetekor úgy vélekedett, hogy a férfiak környezete sokkal fertőzöttebb lesz, ám az adatok teljesen mást mutattak. A lehetséges magyarázatok szerint a nők sokkal többször kerülnek vagy kerülhetnek kapcsolatba kisgyermekekkel, az ételeiket az íróasztalon tartják, de a sminkkészlet is problémaforrás lehet - írja az elixir.hu.

A női íróasztalok


A nők asztala egyébként jellemzően sokkal tisztábbnak tűnik, azonban tele van csecsebecsékkel, valamint a kozmetikai szerek, kézkrémek és egyéb krémek a mikroorganizmusoknak kitűnő táptalajt jelentenek. A sminkkészlet doboza is kiváló otthont nyújt a baktériumoknak, illetőleg a telefonkagyló, a pénztárca és az írószerek. Az íróasztalon heverő szendvicsek és egyéb ételek is nagyszerű búvóhelyek a baktériumoknak, és a statisztikai adatok szerint a nők asztalán több étel található, mint a férfiakén. A kutatók a vizsgálatban résztvevő nők 75 százalékának az íróasztalán találtak valamilyen rágcsálnivalót.

A férfi irodák is virulensek

A kutatás eredménye azonban nem ennyire negatív kicsengésű a gyengébbik nem felé. Az irodában a kutatás szempontjából legrosszabb szereplő a férfiak tárcája. A tárca pedig általában a farzsebben lapul, ahol jó meleg van, és kiváló inkubátor a baktériumok számára.  Ebből a szempontból a  másik kritikus pont a PDA.  A férfiak ugyanis egyre többet játszanak a tenyérnyi számítógépükkel, Charles Gerba úgy véli, hogy a férfiak általában valamilyen számítógépes játékot futtatnak ezeken az apró gépeken. A felmérés megdöbbentő adatai szerint egy átlagos íróasztalon 400-szor több baktérium található, mint egy átlagos irodai vécéülőkén. Charles Gerba azt állítja, hogy egy egyszerű kézi fertőtlenítő használatát követően 25 százalékkal kevesebb baktérium lesz az íróasztalon. A fertőtlenítést érdemes naponta egy alkalommal elvégezni. Nem kell túlzásba vinni, de a kulcsfontosságú helyeken, tehát az íróasztalon, a telefonon, a billentyűzeten feltétlenül érdemes elvégezni a fertőtlenítést.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását