2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Több tonna ősi pénz került felszínre

Több mint két tonnányi ősi pénzérmére bukkantak Kína észak-nyugati részén, Senhszi (Shaanxi) tartományban.
2009. június 11. csütörtök 19:15 - HírExtra
A kincsleletet egy építkezésnek köszönhetően találták meg. A négyszögletű rejtekhely szürke téglából épült, oldalai 1,5 méteresek, magassága pedig eléri az egy méter. Öt órába telt, míg az összes pénzérmét összeszedték és elszállították a helyi múzeumba, ahol akár egy hetet is igénybe vesz, míg számba veszik és kategorizálják a fémpénzeket.

Csao Ajkuo (Zhao Aiguo), a Licsüan (Liquan) megyei örökségvédelmi és idegenforgalmi hivatal igazgatója szerint a pénzérmék több mint 750 éven át voltak forgalomban Kínában a Tang (618-907), Szung (Song/960-1279) és a Jüan (Yuan) dinasztia (1279-1368) idején. Azon a helyen, ahol a kincsre bukkantak, egy szentély állt, amelyet egy, a Kr.e. II. században uralkodó ókori császár emeltetett anyja tiszteletére. A régészek szerint a kincslelet a hívők adományaiból gyűlhetett össze.

A régészek 2006-ban ugyancsak Senhszi tartományban egy olyan ókori sírkamrát tártak fel, amelyben valószínűleg egy pénzérmegyűjtő aludhatta örök álmát. Gyűjteményét, amely 150 pénzérméből állt, a család az elhunyt mellé helyezte, hogy a túlvilágon is kedve teljen benne. A sírban 20 különféle pénz volt, amelyek 600 éven át voltak forgalomban a Tang, Szung, valamint a Jin (1115-1234) dinasztia idején.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását