2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Juronics Tamás MTSZ-elnök távozásáról folyt a polémia

Visszautasítja a Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesületének (MHTBE) elnöksége Juronics Tamás azon állítását, miszerint az új táncművészeti érdekvédelmi szervezet nem volt hajlandó a szakma egységének helyreállítását célzó párbeszédre. Az er
2008. május 27. kedd 17:19 - Hírextra
Juronics Tamás egy héttel ezelőtt, május 20-án mondott le a Magyar Táncművészek Szövetségének (MTSZ) elnöki tisztéről. Nyilatkozatában - a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatójaként végzett munka időigényessége mellett - a szakma berkein belül dúló pozícióharcokat jelölte meg távozása okaként.

A Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesületének (MHTBE) elnöksége keddi reagálásában leszögezi: valótlanságnak tartják Juronics Tamás azon állítását, hogy a Magyar Táncművészek Szövetségéből kilépett együtteseket tömörítő új szervezet nem volt hajlandó a beszélgetésre, elzárkózott attól.

"Amint felvetette az egyesület elnökségével való találkozást, azonnal meg is hívtuk, és részletekbe menően tájékoztattuk álláspontunkról. De nem támadtunk, és nem is támadunk. Csak mindannak a több száz táncosnak a szakmai érdekeit szeretnénk képviselni - törvényes keretek között -, akik bizalmat szavaztak nekünk" - hangoztatja levelében az MHTBE elnöksége.

Hangsúlyozták, hogy Juronics Tamás igaztalan vádakkal illette az egyesületet akkor is, amikor arról beszélt, hogy céljuk a "pozíciónyerés", és annak elérése, hogy ők legyenek a szakma reprezentatív kapcsolattartói a kulturális minisztériummal.

"Egyesületünket - ahogy nevünk és alapító okiratunk is jelzi - a professzionalizmus jellemzi. Olyan társulatok tartoznak közénk, mint a Magyar Állami Operaház balettegyüttese: a Magyar Nemzeti Balett, mint a Magyar Fesztivál Balett, mint a Magyar BalettSzínház Gödöllő, vagy a Madách Táncműhely és a hivatásos hazai táncoktatás fellegvára: a Magyar Táncművészeti Főiskola. Ezeknek a szervezeteknek rangjuk van mind a magyar, mind a nemzetközi táncéletben. Érthető, ha természetes igényünknek érezzük, hogy a mindenkori kulturális minisztérium méltó partnernek tekintsen bennünket is. De nem értjük Juronics Tamás álláspontját: a demokratikus Magyarországon nem létezhet a táncszakmában is több szakmai ernyőszervezet? " - írja az elnökség.

A dokumentumban emlékeztettek arra, hogy a 2008. március 27-én megalakult Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesületét olyan szakmai szervezetek alapították meg, amelyek nem látták biztosítva érdekképviseletüket a Magyar Táncművészek Szövetségében.

Juronics Tamás, aki az MTSZ elnökségi tagja maradt, nem kívánt az MHTBE levelére reagálni, csupán annyit jegyzett meg: "ha ketten egy asztalhoz ülnek, nem feltétlenül folytatnak párbeszédet."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását