2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ajka vesztett

Elutasította végzésében a Veszprém Megyei Bíróság az ajkai önkormányzat keresetét, s így nem változtatta meg a Veszprém Megyei Közgyűlésnek azt a döntését, amelynek értelmében Ajka nem kaphatja vissza fenntartói jogát a Bercsényi Miklós Szakközépiskoláján
2008. május 27. kedd 17:21 - Hírextra
A bírósági döntést Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés fideszes elnöke ismertette keddi, rendkívüli sajtótájékoztatóján, s egyben azt is felidézte, hogyan és miért keveredett perbe egymással Ajka városa és a Veszprém megyei önkormányzat.

Emlékeztetett arra, hogy a térségi integrált szakképzési központok (tiszk-ek) megalakításáról még a múlt év december 13-án döntött a közgyűlés és ide soroltak be két ajkai, két tapolcai és egy balatonfüredi szakiskolát, amelyek már évek óta a megye fenntartásában működnek.

A három város polgármestere januárban azonban azt kérte a megyei elnöktől egy megbeszélésen, hogy nem az integrált, hanem a társult formában létrejött tiszk-hez szeretnének tartozni - mondta Lasztovicza Jenő, rámutatva, hogy ehhez két különböző fenntartónak kell társulnia.

A három város közül egyik így visszakaphat egy iskolát, hogy aztán a fenntartására társuljon a megyével, a másik kettő pedig marad az integrált tiszk-ben - tájékoztatott a megyei elnök. Nem volt egyszerű a megyegyűléssel elfogadtatni, hogy változtassa meg a korábbi döntését, de megtette: a legolcsóbban finanszírozható tapolcai szakközépiskola került vissza a helyi önkormányzathoz - hangsúlyozta a megyegyűlés elnöke.

Lasztovicza Jenő szerint ezt a három polgármester elfogadta. Közlése szerint Ajka szocialista polgármestere is jelen volt a közgyűlésen, amelyen háromszor is szót kapott, és nem kifogásolta a döntést.

Néhány nappal később azonban a polgármester egy neki küldött levélben sérelmezte a döntést, s az ajkai Bercsényi szakiskolának a város fenntartásába való visszajuttatását szorgalmazta - fogalmazott az elnök, megjegyezve: a polgármester abban a levelében közölte azt is, hogy pert indítanak iskolájuk "visszaszerzéséért".

Az ajkai önkormányzat keresetét azonban a megyei bíróság ídézés kibocsátása nélkül elutasította, arra hivatkozva, hogy a megyei "képviselő-testület nem hatósági jogkörben járt el, amikor a közoktatási feladatok átvállalásáról, illetve megállapodások kötéséről döntött, ezért ezen határozat felülvizsgálatát a felperes (Ajka) nem kezdeményezheti".

A megyegyűlés elnöke a bírósági végzés másolatát ki is osztotta a sajtótájékoztatón.

"Mi továbbra is azt szeretnénk, ha Ajka partnere lenne a megyének, hiszen éppen most készítjük az ajkai Bánki Donát Szakközépiskola felújításának terveit; 700 millió forintos beruházásról lenne szó" - mondta Lasztovicza Jenő, aki rámutatott arra is, hogy a települési önkormányzatoktól átvállalt középiskolák fenntartására a megye plusz 976 millió forintot költ évente a normatív állami támogatáson felül.

Az elnök szerint valószínű egy jövőbeli intézményreform, ugyanis folyamatosan nőnek az energiaárak és a fenntartási költségek, s 2-3 év múlva pedig már 1.200 diákkal kevesebb lesz a középfokú intézményeikben. Mint mondta: az ajkai Bánki iskolára évi 77 millió forintot, a Bercsényire pedig 66 milliót költ a megye.

Ezek drága középiskolák - tette hozzá, megjegyezve: az ajkai polgármester úgy szerette volna visszakapni a Bercsényi iskola működtetését, hogy a költségekből talán 20 milliót vállalt volna, ám 36 milliót továbbra is a megyének kellett volna biztosítania. Sőt, arra a 20 millióra sem volt testületi felhatalmazása, azt csak ő állította - vélekedett a megyei közgyűlés elnöke.

Schwartz Béla, Ajka MSZP-s polgármestere az MTI-vel kedden azt közölte, hogy fellebbeznek a bíróság végzése ellen. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a bíróság nem az ügy lényegéről döntött, hanem csak azt mondta ki, hogy ebben az ügyben nem illetékes. Schwartz Béla elmondta: folyamatban van egy másik perük is a megyével, s abban a megyei önkormányzattal a középfokú iskolák fenntartására 2006-ban kötött szerződés felbontását kérik.

Ajka vezetője szerint egyébként a háttérben politikai diszkrimináció húzódik meg, szerinte a jobboldali vezetésű megye nem akart társulni intézményfenntartásra Veszprém megye egyetlen baloldali többségű városának önkormányzatával. A megyei önkormányzat inkább a fideszes vezetésű Tapolcával társult, amely településnek egyébként Lasztovicza Jenő az országgyűlési képviselője - jegyezte meg Schwartz Béla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását