2024. április 29. - Péter

Újra Budapesten Rudán Joe és a Coda

Hosszú évek után ismét fellép Budapesten Rudán Joe és a Coda. A zenekar idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját, és a pécsi születésnapi koncert sikerén felbuzdulva, december 19-én a Wigwamban is megmutatják, hogy nem kell még temetni sem a roc
2008. december 9. kedd 13:45 - Brü
1988-ban a Coda, Led Zeppelin emlékzenekarként alakult Pécsen, Joe vezetésével. Hamar sikeressé váltak, elindították saját klubjukat és országjárásba kezdtek. A Hobo Blues Band előzenekaraként váltak országszerte ismertté. Nagyobb rendezvényekre is meghívót kaptak, mint például a Tabánra, a Drakula Fesztiválra, illetve Led Zeppelin emlékműsorokra. Az első hiteles, klasszikus értelemben vett igazi Led Zeppelin tribute bandaként tarthatjuk számon őket.



Tagcserék

A kilencvenes évek „zenei válsága” elsősorban a rockot érintette. Több neves zenekar is feloszlott, aminek a szele elérte a Codát is. A repertoárt fel kellett dúsítani könnyebben emészthető slágeresebb számokkal is, így játszottak Deep Purplet, Sweetet, vagy éppen Bad Companyt is. Ekkor a Coda már Magyarország legbejáratottabb klubzenekara volt, így egy saját album igénye is felmerült. Viszont, ahogy az már lenni szokott, ekkor történt meg az első tagkiválás. Jezernicky Tamás, „Jeze” kilépett a bandából. Nagy veszteség volt, mert talán ő tekinthető az egyik legautentikusabb Zep gitárosnak. Helyére egy szintén élvonalbeli hardrock-zenész került Sipeki Zoltán, „Pipi” személyében. Vele meg is született a várva várt album, 1999-ben.

Joe

Közben Joe-t is felfedezték a „nagyok”: felkérést kapott a Moby Dicktől, és a Pokolgéptől, utóbbinak immáron 19. éve az énekes-frontembere. 1997-ben, mivel megtiszteltetésnek érezte elvállalta a P.Mobil énekesi feladatait is, ahol 2007-ig elődeihez méltó módon, becsülettel, nagy szakmai tudással tolta a zenekar szekerét. A Pokolgépben és a P.Mobilban való szereplést is csak egy feltételhez kötötte: vihesse tovább szívügyét a Coda zenekart.



Közben a Codában szinte követhetetlen tagcserék zajlottak le. Pipi elment, helyére a mobilos ifj. Tornócky Ferenc érkezett, majd egy új billentyű is színesítette, finomította a hangzást: a Hammond mögött a legendás Papp Gyulával később pedig, Makovics Dénessel. Dobosok jöttek mentek, a basszus sem maradt mindvégig Marsi Csaba kezében. A legendás klubkorszak hanyatlóban volt, a tagok és Joe egyéb elfoglaltságai miatt egyre kevesebbet koncerteztek, az utóbbi években már ritkaságszámba ment, ha el lehetett őket csípni valamelyik városban, vagy rendezvényen.

A koncert

Joe a 20 évforduló megünneplésére nem kis szervezőmunkával összecsődítette az egész Codás hadat. Májusban Pécsett tele volt az ifi ház, az ország legtávolabbi pontjáról is érkeztek rajongók. Joe korszakokra bontotta a műsort, mindenki szerephez jutott, akinek addig köze volt a zenekarhoz.

A csaknem négy órás, monstre koncert utolsó felvonásában játszott a klasszikus felállás, a tősgyökeres, ősi rajongók legnagyobb örömére. Joe szűnni nem akaró mosollyal az arcán énekelte végig a műsort, teljesítménye állandó volt, a koncert végén azt mondta, hogy a negyven éves bulin nyolc órát játszanak majd. A hangosítás, mint a rockos bulik sarokpontja, kiváló volt, ami ritka manapság.

A pécsi koncert visszhangja és sikere megkövetelte a budapesti bemutató megszervezését is. Ennek lehetünk tanúi december 19-én. Ha Joék nem csinálnak mást, csak ugyanazt, ugyanúgy eljátsszák még egyszer, mint Pécsett, akkor a közönség maximálisan elégedett lesz.
Plusz kuriózumként Joe felkérte még mobilmániás kollégáját, Zeffer Andrást is, aki virtuóz Hammond játékával fogja emelni az est fényét.

A várható műsorból

Black Night
Ready For Love
Mistreated
Soldier Of Fortune
Demon's Eye
When A Blind Man Cries
Stormbringer
Smoke On The Water

Irány a Mars
Immigrant Song
Állj Félre
Kopott Ház
Lazy
Place In The Line
Highway Star

Rock And Roll
Heartbreaker
Living Loving (She's Just A Woman)
Good Times Bad Times

The Ocean
How Many More Times
Stairway To Heaven
Whole Lotta Love

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását