2024. április 25. - Márk

Háborúra vágynak az ausztrálok

Az ausztrál katonák valódi akciókban akarnak részt venni Irakban. Az Irakba és Afganisztánba vezényelt ausztrál gyalogsági egységek "szégyellik", hogy másodrangú szerepre kárhoztatják őket és szívesen vennének részt harci feladatokban.
2008. május 27. kedd 17:24 - Hírextra
Az Irakba és Afganisztánba vezényelt ausztrál gyalogsági egységek "szégyellik", hogy másodrangú szerepre kárhoztatják őket és szívesen vennének részt harci feladatokban, nemcsak védelmi és újjáépítési küldetésben - állítja egy korábban Irakban szolgáló ausztrál tiszt.

Jim Hammett őrnagy, aki korábban Kelet-Timorban, Szomáliában és Tongában részt vett katonai missziókban, az ausztrál hadsereg lapjában Egykor katonák voltunk (We Were Soldiers Once) címmel megjelent cikkében arról írt, hogy bajtársainak "szégyenének" oka, hogy az ausztrál hadsereget "megfertőzte az intézményes gyávaság".

Hammett szerint csupán "politikai retorika" volt John Howard korábbi ausztrál kormányfő kijelentése, mely szerint az amerikaiak vezette, terrorizmus elleni háborúban döntő fontosságú az ausztrál katonai részvétel. Éppen ezért hamisan csengenek az ausztrál egységnek szóló dicséretek is, miközben az amerikaiak mellett a britek és a kanadaiak valóban részt vesznek a harci cselekményekben.

Az őrnagy, aki jelenleg a canberrai vezérkari iskolán tanul, emlékeztetett arra is, hogy az ausztrál gyalogság nem vett részt nagyobb offenzívában a vietnami háború óta.

Ugyanebben a lapban egy másik Irakban szolgáló tiszt, Greg Colton kapitány arról panaszkodott, hogy romlott a katonák harci morálja, mert "távol tartották őket olyan frontvonalaktól, mint Bagdad belvárosa, Bászra vagy az afganisztáni Hilmend tartomány".

Ausztrália elkötelezett szövetségese az Egyesült Államoknak és elsők között küldött katonai egységeket az iraki háborúba. Jelenleg csupán 500 fős az Irakban állomásozó kontingens, amelyet várhatóan még az idén kivonnak a közép-keleti országból és amelynek csak védelmi és kiképzési feladatai vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását