2024. április 18. - Andrea, Ilma

Az EP továbbra is kiáll a Lisszaboni Szerződés mellett

Az Európai Parlament Elnöksége hétfő esti ülésén megtárgyalta az ír népszavazás kapcsán előállt helyzetet. Sajnálattal vette tudomásul az ír elutasítást, de kiállt amellett, hogy ennek ellenére is tovább kell menni a Lisszaboni Szerződés életbe léptetésén
2008. június 17. kedd 14:04 - Hírextra
Ez a szerződés az Európai Unió számára több demokráciát, transzparenciát és elsősorban működőképességének javítását jelentené, amit a Nizzai Szerződés már a 15 tagország számára sem tudott biztosítani, nem is beszélve a 27 tagúra bővült EU működőképességének gyakorlati problémáiról.

Most a legfontosabb, hogy a többi tagállam mielőbb zárja le a ratifikációs folyamatot, hogy ha nem is az eredetileg tervezett 2009. január 1-ével, de legalább a jövő júniusi európai parlamenti választásokig lépjen hatályba ez a szerződés. Ennek érdekében az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak közös erőfeszítéseket kell tenniük, de hangsúlyozták, hogy elsősorban a tagországok kormányainak és ezen belül az ír kormánynak feladata és felelőssége, hogy javaslatot tegyen a helyzet megoldására. Remélik, hogy erre már az e heti csúcstalálkozón sor kerül.

Ennek kapcsán Fazakas Szabolcs quaestor, az EP Elnökségének tagja kifejtette, hogy bár mindenki látja, hogy a mostani struktúrában az EU döntéshozatala túlzottan bürokratikus, nehézkes, aminek feloldására a tagállamoknak át kellene ruházniuk egyes előjogaikat az EU központi szerveire. Ez csak széleskörű, szakmai előkészítés eredményeként jöhet létre, amit nem szabad népszavazás tárgyává tenni, mert ott óhatatlanul belpolitikai, gyakran populista támadások kereszttüzébe kerülhet. Ez történt most Írországban, de még egy évünk van a megoldás megtalálására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását