2024. április 12. - Gyula

Egyenlő esélyeket az időseknek is

Az esélyegyenlőség azt követeli, hogy az idős ember is hozzájuthasson azokhoz a szolgáltatásokhoz, lehetőségekhez, amelyeket az állam a többi embernek biztosít - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter az idősügyi tanácsok tapasztalatairól szó
2008. május 27. kedd 14:18 - Hírextra
Az idősügyi tanácsok - amelyek feladata, hogy véleményezzék az időskorúakat érintő jogszabály-tervezeteket, értékeljék a jogintézmények működését, kommunikáljanak a szaktárcákkal, közvetítsék feléjük az idősek érdekeit - jelentős érdekvédelmi tevékenységet folytattak 2007-es létrehozásuk óta - mondta a miniszter a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által szervezett konferencián. Ezek közé tartozik a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetését elősegítő kezdeményezés, valamint a nyugdíjkorrekciós program. Utóbbival kapcsolatban Szűcs Erika kifejtette: nagyon fontos, hogy az érdekképviseleti szervezetek kitartsanak a jelenlegi szabályozás mellett, amely az úgynevezett svájci indexálás alapján működik. Ez azt jelenti, hogy az infláció mellett figyelembe veszik a bérnövekedés dinamikáját is, ami azt eredményezi, hogy a társadalom gazdagodásából a nyugdíjasok is részesülnek.

Szűcs Erika jelentősnek tartja az Idősbarát Díj létrejöttét, amelyet hat településkategóriában osztanak ki évente az önkormányzatok között. Hozzátette: a települések idősbarát programokra pályázhatnak az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, és további lehetőségeket nyújt az önkormányzatok közötti együttműködés is.

A miniszter szerint nagy hangsúlyt kell fektetni az időskorúak digitális esélyegyenlőségének biztosítására: számítógépes hozzáférést kell biztosítani nekik, és képezni kell őket, hogy élni tudjanak az informatika nyújtotta új lehetőségekkel.

Molnár Gyula, a TÖOSZ elnöke szerint két célt kell szem előtt tartaniuk az önkormányzatoknak: az idősek életminőségének és a róluk kialakult képnek a javítását. Hozzátette: 2025-ig az Európai Unióban minden harmadik ember lesz 65 évesnél idősebb, ezért újfajta megközelítéssel kell a kérdéssel foglalkozni.

Az elnök fontosnak tartja, hogy az időseket bevonják a közélet döntéseibe, megfelelő képzéseket biztosítsanak nekik - ő is kiemelte a számítástechnikai oktatást -, és kulturális téren is támogassák őket, például nyugdíjasklubok létrehozásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását